Japanska tsunamin gav idén till flytande bilen

En ingenjör såg på tv hur 100-tals bilar slukades av vågorna. Därför skapade han Fromm, en flytande elbil.
Det här ser kanske ut som vilken minibil som helst. Men det här är en unik elbil – den flyter och kan köra omkring i vatten. Ingenjören bakom bilen Fromm heter och jobbade tidigare på Toyota. När den dödliga tsunamivågen drog in över Japan 2011 såg han hur bilar sjönk som stenar. Han tänkte genast på sin mamma som bor vid havet i en jordbävningsdrabbad del av landet.
Den första Fromm-prototypen byggde han själv, senare i år börjar den årliga produktionen av 10 000 fordon i en fabriken i Bangkok. Bilen klarar sig hyfsat bra i vatten, men bara under kortare stunder i nödlägen. Den tar sig fram tack vare ett unikt system där hjulen är turbinformade och drar in vatten. Vattnet leds till en anordning i fronten där det släpps ut och ger drivkraft.
Fromm-bilarna kommer bara att kosta 163 000 kronor och marknadsförs som en liten och billig andra bil för familjer. Perfekt att ha stående utanför huset för korta turer till närbutiken – och för nödlägen.
Flera jätteföretag har redan investerat i bilen, bland annat de japanska elektronikfirmorna Funai och Yamada. Bilarna är bara 2,5 meter långa men har ändå plats för fyra personer.
Text Mikael Jägerbrand / Foto Fromm

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar