Jobba rätt så håller kroppen längre

MRF och Bilia har gjort en utbildning inom ergonomi för verkstad, det vill säga hur man arbetar på ett sätt som är mer skonsamt för kroppen och inte leder till skador.

Skador kan uppstå på olika sätt, antingen som en omedelbar skada, till exempel om man tappar ett tungt verktyg på foten, eller som en belastnings/förslitningsskada, som uppkommer vid upprepande eller överbelastande rörelser eller arbetsställningar. Den yttrar sig ofta i smärta och begränsning i rörelse. En belastningsskada kan uppstå till exempel när man genomför samma moment på fel sätt över lång tid, upprepar rörelser eller arbetsuppgifter utan pauser, eller använder mer kraft än vad man har, upprepande gånger.

Att lyfta och vrida sig på rätt sätt, sträcka på sig ibland och byta ställning då och då är alltså viktigt för att undvika skador, både på kort och lång sikt. Man behöver variera arbetsuppgifter och utforma arbetsplatser på ett sätt som gör att vi förebygger fysisk ohälsa och olycksfall. Detta kallas ergonomi, och MRF har i samarbete med Bilia gjort en webbutbildning om ergonomi för verkstad.

Kursen riktar in sig på att undvika belastningsskador och visar hur man arbetar på ett ergonomiskt sätt. Utbildningen går igenom olika arbetsmoment och situationer på verkstaden och visar med hjälp av filmer och illustrationer hur man skall lyfta och vrida sig, hur man hanterar verktyg, att man skall ta korta raster, försöka variera arbetsuppgifterna och sträcka på sig med jämna mellanrum,

Utbildningen ergonomi för verkstad görs på distans, på dator, platta eller via mobilen.

Den har fyra inledande, lite mer teoretiska avsnitt. Det första är belastningsergonomi, hur arbetsställningar, arbetsrörelser och fysisk belastning påverkar kroppens muskler och leder.

Avsnitt två handlar om belastningsskador och kroppen, vad en belastningsskada är, hur den uppkommer, hur belastning påverkar kroppen och vanliga kroppsliga besvär.

Ett tredje avsnitt tar särskilt upp risker och åtgärder. Det handlar om vilka risker man skall se upp med, hur man kan arbeta ergonomiskt, hur man bedömer risker för din belastning och hur man kan åtgärda dessa risker.

Regler och ansvar är det fjärde avsnittet som handlar om de lagar och regler som styr arbetsmiljön samt det ansvar som medarbetaren, arbetsgivare och skyddsombudet har.

Efter dessa fyra avsnitt följer fem avsnitt med en yrkesroll per avsnitt, som visar hur du skall arbeta och vad du skall undvika. Mycket är filmbaserat.

Kursen avslutas med ett kunskapstest och den som får minst 80 procent rätt får ett utbildningsintyg skickat till sin e-postadress.

Här hittar du kursen!

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *