Knivsta motor klättrar

När Motorbranschen i december korade årets stjärnföretag var en av vinnarna Knivsta motor. Fram till nyligen var de små och föga kända, men nu fick de en delad tiondeplats. Johan Åkhagen Holm och Saeid Mohamad har grundat, äger och driver Knivsta motor.

På fyra år har omsättningen och medarbetarskaran mer än trefaldigats. En imponerande tillväxt!

– Vi är ett väldigt bra arbetslag där vi hela tiden hjälper varandra. Vi jobbar dagligen med utbildning för att kunna leverera kvalitet till våra kunder så de kommer tillbaka. Alla vet hur vi jobbar, vad vårt företag står för, att vi ger professionell service. Sedan har vi bra samarbete med alla våra leverantörer, säger Johan Åkhagen Holm.

Knivsta motor säljer och servar Nissan, Mazda och Mitsubishi personbilar. För husbilar säljs inte mindre än fyra märken – Knaus, Weinsberg, CI och Roller Team – och för husvagnar Knaus, Weinsberg, Tabbert och T&B. Rörigt? Nejdå, det är samma importör för alla fritidsfordon – Bergholm.

Produktutbudet har ökat år för år och Johan Åkhagen Holm återkommer till vikten av att ha många ben att stå på. Här finns auktoriserad verkstad för Nissan, Mazda, Fiat, Mitsubishi, Saab, Opel och Subaru, allbilsverkstad, däckhotell, husbilsuthyrning och bilförmedling. Först ut var Knivsta 2016, sen Kungsängen 2018, och mer kan det bli.

Redan nu byggs en ny hall i Knivsta med två våningar på 5 000 kvm. Här skall fritidsfordon och begagnat säljas. Hur det blir med nybilar återstår att se.

Flera ben att stå på ger riskspridning och trygghet:

– Många märken har problem med leveranser just nu, våra också. Det är jättetufft med halvledarbristen som påverkar hela marknaden. Man får jobba hårdare med att få tag på produkter, planera längre och bygga upp ett lager, men med en bred portfölj kan vi se det mer långsiktigt. Allt går oftast inte bra samtidigt, med corona blev det väldigt starkt med fritidsprodukter, under andra perioder är det nya personbilar. Och ju fler fordon som rullar, desto större intäkter i verkstan.

När många vill åt begagnat blir marginalerna mindre – men Knivsta Motor ändrar inte sin filosofi.

– Då får man omsätta mer i stället, vi tummar inte på kvaliteten. Vi levererar alltid produkter i toppskick, det är vårt rykte och det vinner vi på i längden.

Flertalet kunder är konsumenter – även för personbilar. De är service- och kostnadsmedvetna och behåller ofta sina bilar länge, blir lojala och kommer tillbaka.

Många av affärerna sker utanför hallen – de tio säljarna har många kontaktytor i samhället och hittar kunder till de olika verksamhetsgrenarna.

Verkstaden jobbar aktivt med upplevelsen för att få återkommande kunder.

– Vad kan vi göra som andra inte gör? Kunder ska känna att det är kul att lämna bilen på service, det gäller att förstå olika kunder och ha dialog så att de känner sig uppskattade. Våra märken ligger vettigt till i servicekostnader och vi säljer inte på kunderna sådant som de inte behöver. Allt det bygger långsiktiga kundrelationer.

Elektrifieringen gör att marginalerna minskar. Här menar Johan Åkhagen Holm att lösningen är att fortsätta utvecklas, bli större och bredda sig än mer.

– Kundnöjdhet blir extra viktigt, varför de ska välja just oss. Det är en omställning generellt i bilbranschen vilket innebär utmaningar, det gäller att vara lyhörd.

Här kommer fritidsfordonen in som en trygghet inför framtiden. De senaste två åren har helt nya kunder hittat hit för husbilar.

– De flesta kunder var runt 70 tidigare, sedan corona kommer många yngre som ofta är förstagångsköpare.

Husvagnar har inte haft samma uppsving. Gemensamt för fritidsfordonen är att de knappast säljs på nätet.

Det är mer som att köpa ett hus eller en lägenhet. Det handlar om planlösning, färgval och design.

Viktigast inför framtiden är medarbetarna i arbetslaget, enligt Johan Åkhagen Holm.

– Det är de som gör allt, och tack vare dem kan vi utvecklas.

Text Anders Parment

 

Fakta

Omsättning: 423,5 miljoner (2020)

Antal anställda: 31 (2020)

Rankning som stjärnföretag: 10 (22)

Resultat: 15 miljoner (2020)

Verksamhet: Försäljning av nya och begagnade personbilar, husvagnar, husbilar, serviceverkstad, husbilsuthyrning

Grundare och ägare: Johan Åkhagen Holm och Saeid Mohamad

Vd: Johan Åkhagen Holm

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar