Kora kunniga kvinnor!

Det finns fortfarande tid att nominera bilbranschens mäktigaste kvinna!

Viktoria Tholander, kundrelationschef på Wayke, berättar här om uppropet, som drivs av Motorbranschen, Wayke och MRF i samarbete.

Vad handlar uppropet om och varför är det viktigt
– Det handlar om att synliggöra alla kompetenta och drivna kvinnor som i stor utsträckning utvecklar branschen i rätt riktning. Tyvärr synliggörs inte alltid deras arbete och det vill vi ändra på. Med tanke på gensvaret vi har fått efter de första två årens listor ser vi att många är eniga med oss om att listan behövs.

 Hur gör man för att föreslå en kvinna man vill se på listan?
– Det finns ett nomineringsformulär där man kan gå in och nominera sina kandidater. Alla nomineringar gås sedan igenom noggrant av en branschkunnig jury, utifrån flera olika ”maktkriterier”. Juryn tittar till exempel på om kvinnorna har visat bred kompetens och uthållighet över tid, om har en position som traditionellt har innehafts av en man och om de påverkar många inblandade lokalt eller nationellt.

När får vi se resultatet?
– Den 31 mars stänger nomineringen och juryn påbörjar därefter sitt arbete. I slutet av maj kommer finalisterna att presenteras och de slutliga vinnarna koras under ett festligt evenemang i Stockholm den 31 augusti. Skriv in datumet i kalendern redan nu!

Vem är du själv och vad gör du på jobbet?
– Jag heter Viktoria Tholander, är 31 år och uppvuxen på landet strax utanför Norrköping. Jag flyttade till Stockholm för ungefär ett år sedan, innan dess har jag bott i Los Angeles och New York under sex års tid. Jag började jobba som projektledare på Wayke under våren 2022 men sedan 1 januari har jag en ny roll som innebär att få jobba ännu närmare våra anslutna bilhandlare. Min uppgift är att se till att handlarna får ut så mycket som möjligt av att vara kund hos oss på Wayke.

Hur har du upplevt det att vara kvinna i en mansdominerad bransch?
– Sedan jag började på Wayke har jag aldrig känt att min röst är mindre värd bara för att jag är kvinna. Trots att det jobbar mest män även hos oss upplever jag vår arbetsplats som otroligt jämställd, vilket ju är helt fantastiskt!
– Sedan kan jag, i vissa andra sammanhang, absolut känna att jag inte riktigt tas på allvar och att mina idéer och tankar inte är av lika hög vikt som en mans, speciellt när man som jag är ung kvinna. Jag måste ofta jobba väldigt hårt för att bevisa att jag är värd att vara på den plats jag är.

 

 

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar