”Man får räkna med inkörningsproblem”

Sedan december råder visst kaos på Volkswagens reservdelslager i Nykvarn.

Daniel Lindholm, reservdelschef på Biljouren i Åkersberga, berättar:
– De har bytt lagersystem, men något har gått snett i kommunikationen mellan olika datorer, så de kan inte få fram delarna vi behöver. Vi ser i systemen att reservdelarna finns, men de kan inte hitta dem.

Det värsta enligt Biljouren är att det inte kommer några besked om när problemen skall vara lösta.
­– Problemen kan kvarstå till våren eller sommaren, varken de eller vi vet, och vi kan inte planera in jobb. Strulet gäller alla möjliga delar, även sådant som alltid finns i lager, som oljefilter. Nu kommer de inte fram vilket drabbar vår planering. Det kan ju stå en bil på lyften som vi beställer delar till, och två dagar senare får vi veta att just de delarna inte gick att hitta. Kunderna drabbas, och vår planering blir usel.

En sådan stor aktör borde ha bättre koll på systemen, tycker Daniel Lindholm.
– När samma system installerades i Polen funkade det tydligen jättebra, men inte nu. Det har varit tekniker där från IBM och Tyskland, men ingen får ordning på det.

Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen, medger att det ”kan uppstå viss friktion”, men delar inte bilden av kaos.
– Vi introducerade ett nytt lagersystem i december, som ersätter det tidigare, och det är en stor och omfattande transformation som görs just nu. Man får räkna med vissa inkörningsproblem på grund av olika buggar men trots det har vi hållit hög servicegrad. Vi jobbar hela tiden med att förbättra rutinerna. Under de senaste veckorna har situationen förbättrats avsevärt och nu är vi nästan framme vid den nivå där vi skall vara.

Daniel Lindholm instämmer i att det har blivit bättre. Att inte få besked är det verkligt besvärliga.
– Det är mest ovissheten om vi kommer att få reservdelar eller inte, senast i dag hade vi en stor kund som beställde reservdelar och bara får vissa av delarna, som rör till det oerhört. Även om vi förklarar läget för våra kunder är det en väldigt jobbig situation både för oss och dem.

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *