Mercedes Formel 1-bil kopplad till antisemitism

Inför den nystartade Formel 1-säsongen målade Mercedes sina bilar svarta för att hylla Black lives matter-rörelsen. Nu kritiseras den politiska rörelsen allt mer för att vara antisemitisk. 

 Den tyska biljätten Mercedes-Benz Formel 1-satsning är på väg att dras in i en rejäl rasistisk skandal.
Inför nystarten av F1-tävlingarna inspirerades man av Black lives matter-rörelsen och målade därför om sina Silver Arrows-bilar med svart färg.
– De senaste veckorna har Black lives matter-rörelsen riktat strålkastarna mot oss och vårt behov att skapa nya sätt att slåss mot rasism, säger Mercedes-Benz Motorsport i ett officiellt pressmeddelande.

Föraren och F1-mästaren Lewis Hamilton har också stöttat Black lives matter-rörelsen, BLM, genom uttalanden på sociala medier och han har också deltagit i protester i London.
Men de senaste dagarna har allt fler judiska och medier kritiserat BLM efter ett stort antal antisemitiska uttalanden. En av grundarna av den brittiska grenen av BLM har till och med uppmanat till mord på politiska ledare i Israel. 

Många menar nu att Black lives matter-rörelsen har ”kapats” av antisemiter från yttersta vänstern. De här avslöjandena blir extra pinsamma när det gäller Mercedes-Benz på grund av företagets historiska kopplingar till Adolf Hitler och nazirörelsen.

Under 1930-talet tävlade Mercedes med racerbilar med samma namn, Silver Arrow, som dagens svarta Formel 1-fordon.
Då var de silverfärgade bilarna ett propagandaverktyg för tysk nazism och man målade till och med svastikor på sina fordon. 

Text Mikael Jägerbrand / Foto © 2020 Daimler AG. All rights reserved

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *