Mest laddbart i rika kommuner

En ny sammanställning från Kvdbil visar att andelen laddbara bilar skiljer sig mycket mellan landets kommuner. Vanligast med elbil och laddhybrid är det i Danderyd i Stockholms län, medan Sorsele i Västerbotten har minst.


I Sverige finns ungefär 420 000 registrerade elbilar och laddhybrider, vilket motsvarar åtta procent av den totala mängden bilar i trafik. Högst andel återfinns i Danderyds kommun – här är drygt var tredje (34,1 procent) bil laddbar. När Kvdbil gjorde samma sammanställning 2020 hamnade Solna kommun i topp – men då med en betydligt lägre andel (25,7 procent).

Solna ligger i dag på andraplats (30,3 procent) och följs av Nacka (23 procent), Sollentuna (21,4 procent) och Stockholm (21,1 procent).

På sjätte plats hittar vi Lund (20,7 procent) som är första kommun på listan som inte ligger i huvudstadsområdet. Där bakom finns Mölndals kommun i Västra Götaland (16,9 procent).

– Samtidigt som vi ser allt fler laddbara bilar på vägarna är det stora skillnader i landet. Även om priserna på elbilar gått ner får man fortfarande betala mer än för en motsvarande bensin- eller dieselbil. Att välmående Danderyd placerar sig i topp är ingen slump, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

Färre eldrivna bilar norrut
I Sorsele kommun i Västerbotten finns bara sex laddbara bilar. Det motsvarar 0,4 procent av hela bilparken och är lägst i landet. Därefter följer grannkommunerna Dorotea (0,6 procent) och Malå (1 procent) samt Arvidsjaur (1,1 procent) i Norrbottens län.

– Sorsele har länge varit en vit fläck på laddkartan så jag är inte förvånad. Det senaste året har dock kommunen satsat stort på att utveckla laddinfrastrukturen vilket krävs för att vi ska få en grön omställning. Förutsättningar måste skapas i hela landet, det ska inte spela någon roll om man bor i stan eller i glesbygd, säger Daniel Oldsberg.

Högst andel laddbara bilar:
Danderyd kommun (34,1 %)
Solna kommun (30,3 %)
Nacka kommun (23,0 %)
Sollentuna kommun (21,4 %)
Stockholms stad (21,1 %)
Lunds kommun (20,7 %)
Mölndals kommun (16,9 %)

Lägst andel laddbara bilar:
Sorsele kommun (0,4 %)
Dorotea (0,6 %)
Malå (1,0 %)
Arvidsjaur (1,1 %)
Strömsund (1,1 %)
Vilhelmina (1,1 %)
Pajala (1,2 %)

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar