Miljöhänsyn som premieras

Nyöppnad egen verkstad, Kalmars renaste tvätthall och stolta mottagare av kommunens ärofyllda miljöpris. Widéns åkeri är föregångare inom miljö och hållbarhet.

Text Nella Bergström
Foto Stygg media

 

Pierre Widén är vd för Widéns åkeri, familjeföretaget som startade 1979 och i dag har 85 anställda, 30 bilar och omsätter 130 miljoner. Företaget är inriktade på tempererade transporter och största kunderna är Ica, slakteriet KLS Ugglarps och storköksleverantören Martin & Servera.
Förra våren vann de kommunens miljöpris, vilket delades ut för första gången. I motiveringen stod att läsa bland annat ”Om fler transportörer tänkte som Widéns i Kalmar skulle klimatvärstingen transporter snart vara ett minne blott. Widéns i Kalmar förtjänar att stå längst fram och visa resten av världen hur snål småländsk körning går till” och ”företaget är en pionjär som visar vägen för hur transportverksamhet ska bli fossilfri.”
– Vi blev otroligt glada och överraskade av priset och har fått enormt mycket uppmärksamhet efter det, men egentligen är allt vi gör på miljöområdet självklart för oss och har varit så länge, säger Pierre Widén som utöver vd-rollen är delägare tillsammans med systern Malin
Widén.
Idel ambitiösa satsningar och tuffa miljökrav ligger bakom utdelningen av klimatpriset. Åkeriet har kört fossilfritt i 4,5 år nu, och när ett nytt avtal ska tecknas ingår att HVO är det bränsle som används, vilket kunden får ta merkostnaden för.
– Ställer de inte upp på det blir det inget avtal, vi vägrar att kompromissa med bränslet. Men det är få kunder som backar av det kravet vid avtalsförhandlingar. När vi nyligen förhandlade om avtal med en av våra kunder sade vi: ”om vi ska jobba med er kör vi på 100 procent HVO, annars kan vi inte teckna något avtal”. Det gick de med på och nu har vi ett samarbete som båda parter är nöjda med.
Bränslemarknaden är svajig och HVO är inte bensinbolagens mest prioriterade drivmedel. Priset kan ändras från vecka till vecka och tillgången kan plötsligt strypas.
– Känslan är att vi som kunder sitter i knäet på bensinbolagen, säger Pierre Widén. Widéns har därför sett till att skriva avtal direkt med en av återförsäljarna till Neste, den största aktören på biobränslemarknaden, där de garanteras HVO-bränsle i tre år framöver.
Widéns beställde nyligen fyra biogasbilar, två från Scania och två från Volvo, som ska gå i fjärrtrafik. De kostar ungefär en halv miljon mer än en traditionell lastbil, och åkeriet fick bidrag från det statliga initiativet Klimatklivet och Drive LBG för bilarna. Martin & Servera och KLS Ugglarp bidrog också ekonomiskt till bilarna.
En annan orsak till miljöpriset är det Pierre Widén kallar sparsam körning, som är en viktig del av verksamheten.
– Varje vecka får de chaufförer som har kört mer än tio mil en rapport med siffror och kommentarer. Hur hårt har de bromsat, hur många gånger har de behövt bromsa, hur fort har de kört, hur mycket har de rullat utan att gasa, hur mycket bränsle har gått åt? De olika värdena viktas mot varandra och man brukar säga att den som får siffran 70 är en duktig chaufför, rent miljömässigt. Vårt snitt på hela åkeriet ligger på 84, så vi har extremt duktig och engagerad personal. Chaufförerna tycker oftast det är roligt med mätningarna och sporras till att köra ännu lite bättre nästa månad.
För att säkerställa att bilarna hela tiden är i gott skick har Widéns investerat i en egen lastbilsverkstad och en ultramodern tvättanläggning, som kallas ”Kalmars renaste tvätthall”. Pierre Widén berättar:
– Vi hade en gammal bussverkstad vägg i vägg med åkeriet, som var uthyrd. När hyresgästen flyttade ut tog vi över lokalen, rustade upp den gamla delen och byggde till en helt ny verkstad om 1 000 kvadratmeter. Där har vi nu startat en verkstad med tre mekaniker och en verksamhetsansvarig.
Verkstaden reparerar och servar allt från kylaggregat, och axlar till fjädring och bromssystem, framför allt på de egna bilarna men man tar också emot externa kunder. Omkring 40 procent av jobben kommer utifrån. I huvudsak jobbar man med tunga fordon av alla märken, med särskild kompetens inom Volvo och Scania. Här finns också den nya tvätthallen med eget reningsverk och vattenåtervinning som ger minsta möjliga miljöbelastning.


– Tack vare vår egen verkstad har vi extremt bra kontroll på fordonen, säger Pierre Widén.
– Vi kan utföra förebyggande underhåll, korrigera hjulinställningar och byta däck på bokade tider i stället för att bilen hamnar ute på en vägren någonstans. Vi slipper driftstörningar, det sparar pengar och tid och ger trygghet för våra chaufförer. De kan lita på att allt fungerar och kan koncentrera sig på att göra ett bra jobb.
De fyra biogasbilarna och en ny ellastbil som är på ingång kräver lite annan kompetens än vanligas lastbilar, även detta kan verkstaden hantera.
Alla Widéns bilar har kylaggregat som behöver underhållas, men i Kalmar fanns ingen som kunde göra sådana jobb, närmaste serviceverkstad fanns i Växjö. Därför såg Widéns verkstad till att bli ackrediterad för tungkylar.
– Förut fick vi köra alla enheter till Växjö, nu klarar vi det själva helt och hållet.  Det sparar tid och bränsle.
Satsningen på verkstaden och tvätthallen har givit Widéns ett nytt ben att stå på. De har hittills inte vågat marknadsföra sig så mycket av rädsla för att inte hinna med jobben.
– Det är viktigt att vi ger de externa kunderna lika gott bemötande och samma kvalitet som på våra egna bilar, och då måste vi ha tillräckligt med personal. Tyvärr är det ännu svårare att rekrytera bra lastbilsmekaniker än att hitta chaufförer, säger Pierre Widén.
– Men nu har vi sex anställda och ytterligare två är på ingång, så nu kan vi börja synas och jobba i lite större skala.

Mer om Widéns
Grundat: 1979 av Göran Widén, far till Pierre och Malin Widén
Vd: Pierre Widén
Specialitet: dagligvaror, tempererade transporter, fjärr
Kör i: Småland, Öland, Mälardalen, Borlänge, Västergötland, Göteborg och Skåne
Omsättning: 119 miljoner 2020
Vinstmarginal (Ebita): 8,48 procent
73 anställda
30 bilar

 

 

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *