MRF och Skatteverket mot osund konkurrens

Åtta myndigheter samarbetar sedan 2018 för att bekämpa arbetslivskriminaliteten i Sverige, det vill säga när företag medvetet bryter mot regler som rör arbetslivet.

Myndigheterna har gjort över 6 000 gemensamma kontroller inom branscher som är särskilt utsatta för arbetslivskriminalitet: bygg, restaurang, transport, städning samt vård, omsorg och sociala tjänster. Arbetskriminalitet är också vanligt inom bilvård, skönhet, gröna näringar (jord- och skogsbruk) och avfallshantering.

De myndigheter som ingår i samarbetet är: Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket. Åklagarmyndigheten ska nu också ingå i samarbetet. Det är Arbetsmiljöverket som samordnar arbetet.

I veckan träffade MRF Skatteverket för att diskutera arbetet som nu löper gällande kriminalitet i bilvårdsbranschen.

250 kontrollbesök har gjorts under våren och en rapport från arbetet är att vänta under sommaren där vi får insikt om områden för förbättring och vaksamhet.

Med osund konkurrens där vi har parter som inte följer gemensamma regler är det svårt för en seriös bransch att kunna konkurrera.

MRF fortsätter därför ge bättre kunskap om branschen till myndigheterna, samt bidra med olika branschstandarder som Godkänd bilverkstad och Kvalitetssäkrad skadeverkstad.

 

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.