Norge satsar miljoner på lyxiga vägtoaletter

Det här ser kanske ut som en extrem bastu eller ingången till en underjordisk lyxvilla. Men det är en toalett på en nybyggd rastplats i Norge.
Här i landet stängs den ena toaletten efter den andra på rastplatserna på grund av skadegörelse och stölder. Norge gör tvärtom. Det norska vägverket har nu påbörjat en mångmiljonsatsning på att rusta upp toaletterna längs de populäraste turistvägarna.
Vid rastplatsen Ureddplassen i Helgeland i norra Norge finns det här vågformade bygget, skapat av arkitektfirman Haugen/Zohar.  Det är utan tvekan en av de mest spektakulära toaletterna i världen, även om de frostade glasrutorna gör att utsikten är bortkastad.
Ureddplassen ligger längs den sceniska turistvägen Helgelandskysten. Förutom ett nytt badrum finns det även en amfiteater och en utsiktsterrass där bilister kan stanna till och njuta av norrsken under vintern och midnattssol under sommaren.
Rastplatsen ligger i Gildeskål och är känd bland norrmän på grund av Uredd-monumentet som finns här. Det är rest som minne över ubåten Uredd som sänktes under andra världskriget.

Text Mikael Jägerbrand / Foto: Steinar Skaar / Statens vegvesen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar