Nu blir det nästan fritt att övervaka

Du kan börja kolla in de nyaste och coolaste kamerorna. Nästa sommar blir det nästan helt fritt att använda övervakningskameror.
Här är en liten guide för de helt nya lagarna!

I maj nästa år införs nya lagar i Sverige för bevaknings- och övervakningskameror. Vi har i dag världens mest restriktiva regler. Den mjukare hållningen beror inte på att myndigheterna helt plötsligt har ändrat inställning, utan är ett tvång eftersom Sverige måste anpassa sig till nya EU-regler.

Först i början av nästa år kommer riksdagen att fatta beslut om de exakta formuleringarna. Men enligt förslaget till den nya lagen så avskaffas alla krav på tillstånd; det blir i princip helt fritt att sätta upp kameror i dina lokaler.

– Det nya lagförslaget ändrar läget dramatiskt rörande kamera-övervakning, säger Knut Johansen, Sveriges främste expert på kameraövervakningslagen.

– Äntligen behöver inte företag söka tillstånd, men de måste dock följa ett fåtal regler, som till exempel upplysningsplikten.

När den nya lagen införs krävs ingen kontakt med myndigheter. Men du kommer att behöva sätta upp skyltar som varnar för kameraövervakningen. Om din personal riskerar att hamna i bild så kommer du också att behöva fixa klartecken från fackklubben.

Brandt Bil i Uddevalla är positiv till enklare regler.

– För ärligt folk är det ju jättebra med fler kameror, säger verkstadschefen Peter Brandt.

Kamera: Lokaler inomhus

Kamera: Lokaler inomhus TILLÅTET: Det kommer inte att behövas några tillstånd från myndigheter för att montera kameror i dina lokaler. Däremot måste du få klartecken från facket och personalen. Lag: Kamerabevakningslag SOU 2017:55, §16.

Kamera: Lokaler utomhus

Kamera: Lokaler utomhus
TILLÅTET: Det kommer inte att behövas några tillstånd för att montera
upp kameror som visar din parkeringsplats eller gatan. Men du måste sätta upp tydliga skyltar att området är kamerabevakat.
Lag: Kamerabevakningslag SOU 2017:55, §16.

Kamera: Lokaler omklädningsrum

Kamera: Lokaler omklädningsrum
FÖRBJUDET: Det är i och för sig okej att sätta upp en kamera på toa eller i omklädningsrum, enligt nya Kamerabevakningslagen. Men enligt de nya bestämmelserna blir kränkande fotografering förbjuden.
Lag: Brottsbalken 1962:700, 4 kap, §6a.

Kamera: Publicera på nätet

Kamera: Publicera på nätet
FÖRBJUDET: Det kommer att vara fortsatt förbjudet att lägga ut bilder från bevakningskameror på nätet. Däremot får du givetvis lämna över bilder till polis (och andra myndigheter) om du har fångat ett brott på dina bilder.
Lag: Offentlighets- och sekretesslagen 2009:400, 32 kap, §3.

Av Mikael Jägerbrand
Foto: Mostphotos

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar