Jag är inte särskilt intresserad av bilar

För Maria Valentin, ny färgstark vd för Forsbergs Fritidscenter, är tydliga mål och en klar vision viktigast. Hon har en modern fängslande syn på ledarskap, fokuserar hellre på arbetsglädje än prestation och tar hänsyn till medarbetarnas hela livspussel för att nå framgång. Alla ska förstå målen och leverera tillsammans.

TEXT LOUISE MOLANDER

Vi ses på Café Rival på Mariatorget i Stockholm. ”Här blandas internationella gäster med spännande söderbor”, skriver de på sin webbplats. Och det sista stämmer.

Maria Valentin, ny vd på Forsbergs Fritidscenter group, Sveriges största försäljare av husbilar och husvagnar.

Tre år i rad har hon blivit korad till en av Sveriges framtida kvinnliga ledare av chefsorganisationen Ledarna – 2010, 2011 och 2012.

I februari klev hon av tjänsten på Upplands Motors anläggning i Kista där hon varit plats-chef i tre och ett halvt år. Efter sommaren tar hon steget in i Forsbergs.

Vad var det som lockade dig att ta jobbet som vd?

– Jag fattade tycke för företaget, de har starka ägare, en tydlig tillväxtstrategi och är duktiga på att förmedla en vision. Att dessutom få ha det yttersta ansvaret och sätta sin prägel på kultur och värderingar är något speciellt. Sen går jag också i gång på traditionella branscher med kniviga uppdrag. Forsbergs ska växa och det snabbt. Initialt i Sverige men också i Norge och Tyskland.

Sporras du av konkurrensen?

– Jag är tävlingsmänniska och kommer givetvis att se till att Forsbergs blir det själv-klara valet av leverantör, men jag drivs mer av att lyckas än att vinna. Alla bolag har sin unika utmaning och det är den jag går igång att leverera mot i lag med andra. Ensam fungerar det aldrig.

MARIAS LEDARSTIL har varit framgångsrik. Hon har haft ledande kommersiella roller i hotellbranschen, varit affärsområdeschef på SOS Alarm och nu senast platschef i fordonsbranschen. Den röda tråden är ledarskap med ett distinkt uppdrag och en klar vision.

– Det är otroligt viktigt att målet är tydligt, för då vet jag om jag är perfekt för jobbet eller inte. Sen spelar det inte så stor roll vilken bransch det är.

Bilbranschen hade hon inte valt om hon inte blivit tillfrågad, tror hon.

– Jag har aldrig varit särskilt intresserad av bilar och teknik och tänkte nog att man behövde vara det. Vid anställningsintervjun fick jag frågan om vilken bil jag körde. Ingen aning, svarade jag. Den är svart.

– Sen insåg jag att bilbranschen var som vilket tjänsteföretag som helst.

Duktiga chefspersoner är attraktiva och ryktet sprider sig snabbt när någon gör bra ifrån sig. Hösten 2016 försökte ägarna i Forsbergs locka över Maria Valentin till dem. Men hon var svårflirtad och behövde tid att tänka.

– Uppdraget jag fick för tre år sedan på Upplands Motor var klart, så på så sätt var jag redo för en ny utmaning. Det finns förstås alltid mer att göra, men min specifika uppgift var slutförd. Men samtidigt var det svårt att se mig själv i någonting annat, när mitt hjärta och pas-sion var med Upplands Motor.

För att få distans och se erbjudandet med andra ögon valde Maria att sluta på Upplands Motor. Några dialoger senare med Forsbergs tackade hon ja till vd-tjänsten.

I sitt pressmeddelande, i samband med utnämnandet, skriver Forsbergs att din personlighet ”matchar företagets image och dynamik”. Hur då?

– Vi har en samsyn vad gäller värderingar. Min passion är att få alla medarbetare engagerade och motiverade till att göra sitt bästa, att känna lust och arbetsglädje. Jag är kommunikativ och har lätt att få andra människor att förstå sin roll, vilka målen är och varför. Samtidigt som jag är bra på att delegera ser jag till att vara delaktig. På Upplands Motor var jag mer eller mindre kontorslös i tre år för att kunna vara synlig, närvarande och en bra förebild.

Emotionellt ledarskap är namnet. Chefen skapar ett känslomässigt klimat där lojalitet, en-gagemang och förtroende kan växa. Genom att sprida positiva känslor och föra fram personlig utveckling hos sina medarbetare blir företaget framgångsrikt. Motsatsen är det instrumentella chefskapet där det nästan enbart ses till resultaten och instrumenten.

– Ledarskap som bygger på minutiös excel-uppföljning är inte min stil. Jag tror mer på den egna viljan och lusten som sporre att prestera maximalt än ett ständigt matande med uppföljning av siffror.
Så nu är det slut med powerpoint-presentationer?

– Det är klart att ett företag måste följa upp kundnöjdhet, lönsamhet och så vidare, men främst som temperaturcheck, att det presteras i rätt riktning, inte som drivkraft. I fotboll till exempel – spelar man bra för att få en extra slant om laget vinner eller för att man älskar fotboll? Eller en mekaniker – känner hen mer sug att vilja göra det där lilla extra för att bygga på sitt ackord eller för att hen verkligen gillar sitt jobb?

Resonemanget är signifikant för Marias ledarskap. Hon har stor fallenhet för ekonomi och siffror – matte var favoritämnet i skolan – men den främsta passionen är människans psyke. På så sätt är jobbet också ett fritids- intresse. Det har blivit en hel del häng i terapisoffan för att nå självinsikt.

– Man måste vara medveten om vad man utstrålar. Jag har jobbat mycket för att lära känna och förstå mig själv, och är minst lika intresserad av att få feedback från mina med-arbetare så att jag förbättras, som jag är av att stötta dem i att utvecklas.

I patoset för personlig utveckling och mänskliga relationer ligger också vurmen för mångfald, eller ”diversity management” som det heter i näringslivet – att strategiskt arbeta för att rekrytera, behålla och ge lika möjligheter till medarbetare med olika bakgrund och erfarenheter.

På Upplands Motor var du engagerad i ett mångfaldsprojekt. Är det erfarenheter du tar med till Forsbergs?

– Det finns inte något uttalat uppdrag, och jag vet inte hur personalsammansättningen ser ut, men jag vill betona att mångfald inte är ett projekt för mig utan en del i min värdegrund. Det är heller inte något man lite pliktskyldigt ska ägna sig åt.

Som exempel berättar hon en episod för ett antal år sedan när hon slutade en anställning och koncernchefen halvt på skämt halvt på all-var utbrast ”Åh, nej, nu föll hela vår mångfald! Du var ju allt i en och samma person”.

– Han syftade på att jag är kvinna, lesbisk och judinna, ha, ha.

mångafald är min värdegrund, inget projekt som man lite pliktskyldigt ska ägna sig åt

Att diskutera mångfald är känsligt. Vigör det i alla fall. Det finns motsägelser som behöver luftas. Mångfald som idé framhåller att en mix av olika kön, etnicitet, sexuell läggning och så vidare ger mervärde och affärsnytta. Olikheter berikar.

Nu till dubbelheten. Å ena sidan avgör könet eller hudfärgen inte vilka vi är, man kan inte säga att kvinnor är si och män är så, eller att svarta och vita har olika egenskaper; där har vi varit förut med olycklig utgång. Å andra sidan vill man inte att alla ska se likadana ut, det är de visuella skillnaderna som berikar och det är bra om det kommer in fler kvinnor i bilbranschen, så att jargongen och dynamiken blir bättre.

Hur går det ihop?

– Det är komplicerat, jag håller med, men syftet är att rekrytera fördomsfritt och vara öppen för att alla inte behöver se likadana ut. Ingen ska behöva vara stöpt i en viss mall för att passa in. Alla är lika mycket värda, varje individ ska få vara hela sig själv och man ska kunna anpassa en yrkesroll utifrån personens förutsättningar. Mångfald är att få ut maxi-malt av alla och ha ett klimat där det är okej att ha olika åsikter och idéer.

Men det är alltid personligheten och kvalifikationerna som avgör vem som blir anställd, betonar hon.

– Jag vill inte bli anställd för att jag är kvinna utan för att jag är bäst och för att mina värderingar stämmer överens med företagets värdegrund.

Har du någonsin arbetat i en organisation som krockat med dina värderingar?

– Nej, då tror jag inte att jag hade jobbat där… fast för tio, femton år sedan jobbade jag faktiskt på ett företag där ledningen bjöd in till ett evenemang där alla fick ta med sig sina respektive utom en manlig kollega till mig –han fick inte ta med sig sin man.

Du börjar som vd på Forsbergs efter sommaren, vad ska du göra fram till dess?

– Jag vet inte, det var så länge sen jag inte hade en arbetsplats att gå till … vara med min familj, läsa böcker och renovera lite på landet. Kanske lära mig paddeltennis, säger hon optimistiskt.

Marias 3 ledarskapsråd!
Var dig själv! En ledare behöver vara ärlig, empatisk, inspirerande, intresse-rad av sina medarbetare och ha en passion för sitt jobb.
Försök bli lite bättre hela tiden, varje dag och se till att ha kul ihop! Vilja och engagemang hos persona-len göder goda prestationer, ständiga förbättringar och hög effektivitet. Ackords-löner ger inte automatiskt bättre resultat än fast lön.
Fokusera på det som är av kött och blod! Koncentrera dig på medar-betarna och kunderna, så kommer lönsamheten.

Ing-Cathrin Nilsson

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar