Nu fyller bilnyckeln 70 år

Det låter kanske konstigt men bilnyckeln är bara 70 år gammal. Det första bilmärket som införde den här nymodigheten var Chrysler. Året var 1949.

Om du kört en veteranbil så vet du att dagens nycklar inte alltid har funnits i våra bilar.
I mer än 60 år körde användes nycklarna enbart för att öppna dörren. När man väl satt i förarsätet var det bara att dra igång bilen, oftast med en enkel startknapp. Det här orsakade ett stort antal olyckor eftersom barn rätt lätt kunde starta bilen av misstag,
Men under 1949 blev Chrysler-ägarna de första som hade en kombinerad nyckel som både öppnade bildörren – och startade bilen.
Att använda ett tändningslås var så nyskapande att det uppmärksammades av en av världens största tekniktidningar, ”Popular Mechanics”.
Tidningen hade en detaljerad beskrivning av nymodigheten och skrev bland annat: ”Bilen startar genom att man vrider nyckeln lite förbi ’tändning på’-läget. När den släpps, återvänder nyckeln automatiskt till ’tändning på’.”
Den allra första Chrysler-nyckeln hade bara spår på ena sidan, den såg mest ut som en modern husnyckel.
Under åren som har gått har vi bland annat fått den första nyckeln som fungerar åt båda håll (Ford 1965), den första fjärrnyckeln (Cadillac 1987) och den första närhetsnyckeln (Mercedes-Benz 2003).
Ironiskt nog så fyller bilnyckeln 70 år lagom tills den är på väg att försvinna.
Förra året kom Tesla Model 3 där en app i ägarens mobiltelefon fungerar som nyckel. Och otroligt nog så har många nya bilar återgått till det urgamla systemet med en särskild dörrnyckel och en startknapp.
Text Mikael Jägerbrand 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar