Nu kommer de första digitala nummerskyltarna

Snart kan du skicka meddelanden eller göra reklam via nummerskylten. Det går till och med att spärra den med budskapet ”STULEN”.De nya digitala skyltarna testas just nu i Kalifornien.
Den nya typen av nummerskyltar är helt digitala. Även om de ser normala ut så är det egentligen en bildskärm av samma typ som i vanliga eboksläsare. Myndigheterna i delstaten Kalifornien har infört de nya skyltarna på prov under två år och hittills är det lite drygt 100 bilar som testar dem.
Skyltarna går att styra via en app i mobilen. Det går bland annat att uppdatera det obligatoriska skattemärket och skicka små meddelanden till andra trafikanter.
När du parkerar bilen går det också att visa ett stort reklambudskap samtidigt som själva registreringsnumret visas med liten stil. Man planerar till och med att låta nummerskylten automatiskt sköta både parkeringsavgifter och vägtullar.
En av de mest spännande funktionerna är att spärra skylten med budskapet ”STULEN” om fordonet hamnar i fel händer.
Myndigheterna ska också kunna visa olika typer av budskap och larm, till exempel om ett barn blivit kidnappat eller om det är risk för översvämning eller naturkatastrofer.
De digitala skyltarna heter Rplate och tillverkas av företaget Reviver Auto och kostar ca 4 000 kronor att köpa.
Text Mikael Jägerbrand / Foto Reviver Auto

Ing-Cathrin Nilsson

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *