”Nu riktas blickarna mot oss”

I går vann Mariestads kommun MRFs stora pris. Susanné Wallner, näringslivschef i Mariestads kommun, berättar.

– Vi har byggt världens första solcellsdrivna vätgastankstation, och så har vi köpt in elva vätgasdrivna bilar till kommunen, som tankar där. Vi har också ett vätgasprojekt stöttat av EU-kommissionen, där vi tittar på hur vi kan ställa om kinnekulletågen från diesel till vätgas och jobbar med systemomställning via kombitankstationer för tunga fordon.

Hur kommer det sig att ni satsar på just vätgas?
– 2015 satte vi oss ner i stan och funderade på hur vi skall bidra till industriell förnyelse i takt med de globala målen. Tankstationen föddes i de diskussionerna och nu har vi blivit duktiga på vätgas.

Finns det några risker med vätgas?
– Den är inte farligare än vilken gas som helst. Räddningstjänsten som certifierar vår tankstation har inte uttryckt någon särskild skepsis mot vätgas, bara den hanteras på rätt sätt.

Vad betyder priset för er?
– Det är viktigt att bli uppmärksammad! Vi har mött en del kritiska röster men nu får vi ett kvitto på att vi är på väg åt rätt håll och ligger i framkant. Det blir en kvalitetsstämpel. Nu riktas blickarna mot oss och vi får åka runt och föreläsa om vad vi gör i vår stad, det är väldigt bra och roligt.

Vad händer framöver inom vätgas?
– Infrastrukturen i Sverige ligger efter till exempel Tyskland vad gäller vätgas, det finns inte ens tio tankställen och bara totalt 50 vätgasbilar i landet, våra elva inräknade. Vi hoppas nu att Sverige skall söka de EU-medel som finns, så vi får igång utvecklingen. Många väntar nog på regeringens vätgasstrategi som kommer den 25 november, den kan bli ett viktigt steg framåt.

 

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar