Ny kines snart här

Omoda är namnet på ytterligare en ny Kina-bil på väg till Sverige.

Det för oss okända varumärket ägs och tillverkas av den kinesiska, statsägda Chery-koncernen (grundad 1997), som idag har ett flertal varumärken under sitt paraply.
Omoda – som enligt tillverkaren ska tolkas som ”syre till modernitet” – planerar nu en storsatsning på Europa där de första bilarna började säljas i Italien, Storbritannien och Spanien för en tid sedan.
Stora marknader för Omoda sedan tidigare är Ryssland, Kazachstan, Sydafrika, Mexiko och Chile.
Totalt säljs Omoda just nu på 14 exportmarknader, varav Ryssland idag svarar för hela 45% av den totala exporten.
Snart – utan någon närmare specificering – ska även Sverige bli en exportmarknad och Omoda har redan etablerat sig med en egen Facebook-sida för den svenska marknaden.
Vilka modeller som blir aktuella i Sverige är heller inte offentliggjort än, men troligen handlar det enbart om eldrivna modeller, även om Omoda även tillverkar bensinversioner av flera modeller.
Några svenska ÅF är ännu inte utsedda och inte heller en tidpunkt för den svenska lanseringen.
I dagsläget tillverkar Omoda modellerna C5/5 (lanserad 2022), S5/05 (lanserad 2023) och S5/05 GT (lanserad 2023).
Det handlar uteslutande om mindre och medelstora SUV:ar med ett internationellt utseende som inte på något vis står ut från kinesiska eller globala konkurrenter.
Omoda har ytterligare fyra nya modeller på gång i form av den mindre SUV:en C3, C5 EV samt de något större SUV:arna C7 och C9.

Peter Lorin

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *