Ny rapport: Europa måste utvinna egna batterimineraler

En färsk rapport om batterimineraler visar att Europa måste börja med egen utvinning för att möta elbilbranschens stora behov. Rapporten är framtagen på uppdrag av det svenska gruvföretaget Eurobattery Minerals som sysslar med att utvinna spårbara och etiska batterimineraler i Europa.

I dag är våra elbilsbatterier beroende av koppar, kobolt och nickel, som tas fram genom gruvdrift i länder som Kongo och Kina, där arbetarna har dåliga villkor och naturen tar stor skada.

Rapporten visar bland annat att den globala årliga efterfrågan på koppar var cirka 28 miljoner ton 2020, och efterfrågan förväntas växa med cirka 38 procent fram till 2030. År 2019 var Europas utvunna produktion 13 procent av den totala världsproduktionen. Samma med kobolt: Kongo dominerar helt den globala gruvproduktionen, medan enbart 0,9% av världens årliga produktion kommer från EU.

– Rapporten tydliggör att Europa måste agera snabbare för att möta efterfrågan på dessa material. En hållbar bilindustri kan inte fortsätta att förlita sig på ohållbar gruvdrift. Vi måste öka takten för att möjliggöra elbilsrevolutionen och i slutändan nå FN:s mål för Agenda 2030, säger Roberto García Martínez, vd för Eurobattery Minerals, i ett pressmeddelande.

Zinkgruvan i Askersund utvinner kobolt ur sin malm. Foto Zinkgruvan mining

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *