Ny undersökning: Tre av fyra vill ha egen bil

Trots att utbudet av bildelningstjänster ökar tror tre av fyra svenskar att de kommer ha ett behov av att äga en bil om tio år. Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av Toyota.
2 000 svenskar är tillfrågade i undersökningen och av dem svarar 74 procent att de tror att de kommer att ha behov av att äga en bil om tio år. I Sveriges tre största städer är siffran något lägre, 68 procent.

– I storstäderna är utbudet av bildelningstjänster betydligt större vilket skapar mindre behov av att äga bil. Förutom att det är mer hållbart att fler människor delar på samma bil finns det en stor fördel i att du kan välja fordon utifrån behoven, som att hyra en mindre bil för ensamresor, säger Johan Lundblad, mobilitetschef på Toyota.

För att fler ska vilja dela bil med andra krävs ändringar av invanda beteenden och nya mobilitetslösningar, enligt futuristen och tech-investeraren Nicklas Bergman.

– Det finns alltid skepticism mot nya innovationer och därför går det inte över en natt för människor att ställa om. Det gäller även bildelningstjänster. Ofta handlar det om något så enkelt som att få människor att våga pröva det nya. Många upptäcker då fördelarna och börjar att ändra sitt invanda beteende. Kanske är man fast i en bild av att man behöver en egen bil fastän det egentliga behovet inte är särskilt stort, säger Nicklas Bergman.

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *