Nya reseavdrag dröjer 

Förslaget om nya reseavdrag blivit hårt kritiserat, inte minst av MRF. Nu väljer regeringen att skjuta på lagändringen som var tänkt att gälla från årsskiftet. Tidigast 1 januari 2022 kan det bli nya regler. 

I Januariöverenskommelsen mellan regeringen och Centern och Liberalerna ingår att reseavdragen ska förändras enligt ett utredningsförslag. Syftet med förslaget är att minska utsläppen, förenkla och minska möjligheterna att fuska med avdraget. 

En av de hårdast kritiserade förändringarna i förslaget är att avdraget ska baserat på avstånd och inte som i dag på tid. Minst avstånd för avdrag skulle vara tre mil. 

Enligt Trafikanalys granskning skulle förslaget leda till att 40–50 procent av arbetsresorna i gles- och landsbygd skulle förlora rätten till reseavdrag. Totalt skulle 250 000–300 000 personer förlora rätten till reseavdrag. 

För att genomföra förslaget från årsskiftet skulle regeringen ha lagt en proposition till riksdagen under hösten. Men det har inte sket. 

För Motorbranschen bekräftar finansdepartementet att det inte blir några ändringar för inkomståret 2021 inkomstår. Istället ska remissvar och Trafikanalys granskning först utvärderas. Tidigast 1 januari 2022 kan det bli några ändringar av reseavdragen

/Annika Creutzer

Ing-Cathrin Nilsson

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *