Nytt branschbeslut: enbart kontanter får användas vid bilköp

Vi använder allt färre kontanter och allt mer kort, vilket visserligen är bra ur säkerhetssynpunkt, men sämre för människor som saknar kort, till exempel äldre, funktionsvarierade eller asylsökande. Nyss kom därför en lag om att banker måste tillhandahålla kontanter, och bilbranschen har nu bestämt sig för att dra sitt strå till stacken.

Bil Sweden, MRF, M Sverige och återförsäljarföreningarna har tillsammans funderat på hur man kan uppmuntra kontantanvändning och i veckan togs ett branschgemensamt tvingande beslut: Hädanefter skall alla bilförsäljare enbart ta emot kontanter vid köp av fossilbilar. Det betyder att den som planerar att köpa bil måste ha med sig relativt stora summor kontanter till bilhallen.

– Det finns naturligtvis risk för såväl rån som penningtvätt, men vi bedömer att det är en viktig åtgärd för att behålla kontanterna kvar i samhället. Vi är väldigt nöjda att vi kom överens så snabbt i arbetsgruppen, säger Charlie Magnusson, som är MRF:s representant i styrgruppen.

Elbilar undantas från kontantregeln, dels för att det ofta rör sig om mycket stora summor vid köp, dels för att aktivt styra konsumtionen mot elbilar och från fossilbilar.

– Om man upplever det jobbigt att bära med sig kontanter i en väska inför bilköpet hoppas vi att man blir benägen att i stället köpa en elbil och betala den med kort, fortsätter Charlie Magnusson.

På sikt kommer även bilverkstäder att lyda under samma regel; enbart kontanter godtas som betalningsmedel vid reparationer och service. Här har dock If Metall opponerat sig med hänvisning till arbetsmiljön för mekanikerna, och en del förhandling återstår innan regeln kan gå igenom.

Utöver att kontanter åter får en viktig roll i samhället skapas också nya arbetstillfällen med den ökade hanteringen, vilket är ett extra plus, enligt styrgruppen.

De nya reglerna ska börja gälla snarast, men enligt Charlie Magnusson behövs lite tid för såväl konsumenter som branschen att ställa om, så tidigast kan de vara på plats till midsommar.

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *