ANNONS: Oberoende tester viktigare än någonsin

Hela denna text är en annons

Viking, som ägs av försäkringsbolaget If, är en av de största nordiska aktörerna inom bärgning och vägassistans, med 500 bärgningsstationer och fem miljoner samtal per år.

Viking Kontroll är ett affärsområde inom Viking Assistance Group och utför neutrala fordonstester. I Norge har Viking Kontrolls koncept gjort succé och nu är det dags för Sverige.

Jon André Sundeng, nordisk sälj & marknadschef och Fredrik Hållander, Sverigechef, berättar:

– Norska bilbranschen ville ha ett oberoende, neutralt kontrollorgan för testning av bilar, vid till exempel återlämning av privatleasing eller för inbytesbilar. Man frågade Viking, som 2018 startade Viking Kontroll. I dag finns 16 stationer i Norge, som utför 26 000 tester i år, och man växer fortfarande.

Nu har turen kommit till Sverige. I januari öppnade huvudkontoret utanför Stockholm och på sikt skall här byggas ett antal teststationer, med fokus på det man kallar ”Viking Kontroll-depåer” där man noggrant testar och värderar bilarna.

– Alla tjänar på en oberoende testaktör, förklarar Fredrik Hållander.

– Med dessa depåer kan vi lösa fler av branschens utmaningar och bistå med lösningar kring logistik, förvaring samt re-marketing, och samtidigt visualisera bilens position i flödet för kunden. Vi kan stå för en process som startar redan före själva inlämnandet av bilen, tills den rullar iväg till bilhallen eller kunden. Men kärnan i vår verksamhet kommer alltid att vara det neutrala testet.

Viking Kontroll har utvecklat ett system för egenkontroll, som underlättar vid återtag av leasingbilar, och som kan användas som ett verktyg vid inköp och inbyten av bilar.

– I god tid före återlämningen får kunden ett sms med en länk till vår egenkontroll, där hen guidas att gå igenom vissa punkter och komplettera med bilder. Det genererar en rapport i samma system som övriga tester utförs i, och ger både förare och restvärdesgarant en bild av bilens skick före den fysiska inlämningen. Det ger kunden möjlighet att åtgärda eventuella brister, och bilhandlaren eller restvärdesgaranten kan planera för eventuella åtgärder i tid, och på så sätt korta ståtiden för bilen.

– Våra rapporter är helt digitala vilket ger en sömlös resa hela vägen från egenkontrollen till slutkund, fortsätter Fredrik Hållander.

– Det går att anpassa vilken typ av rapport man önskar under hela processen. En handlare nöjer sig kanske med en klassisk VDN, medan en privatkonsument önskar en mer pedagogisk och tydlig tillståndsrapport. Vår lösning skapar båda. Vi är dessutom integrerade med fler ledande system, vilket ger handlaren möjlighet att både beställa test och ta emot rapporten i system de är vana att arbeta med.

– Hittills har handlarna ofta testat och prissatt på olika vis, men vi ger en neutral värdering

Som handlare slipper man konflikter och ansvar för osäkra funktioner. Speciellt vid återlämning av privatleasing kan det bli en del diskussioner om vad som är onormalt slitage. Det avgör Viking Kontroll i sitt oberoende test.

– Alla våra fordonstestare utbildas på vårt utbildningscenter i Danderyd, för att säkerställa ett homogent testresultat. De är en liten grupp personer som är specialiserade och kan värdera och prissätta reparationer om så önskas. Framför allt för större aktörer som finansbolag, blir det tryggt med en homogen bedömnings- och prissättningsnivå. Handlarna behöver heller inte upplåta värdefull platsyta till en stor mängd bilar som väntar på testning och åtgärd. Det tar vi hand om.

– Med nya konsumentköplagen och sämre tider är det ännu viktigare att som handlare testa bilarna grundligt och dokumentera väl, så man undviker konflikter och kostsamma krav från kunderna, fortsätter Fredrik Hållander.

– Ytterligare en fördel, förutom frigörandet av verkstadskapacitet, är att man slipper fasta kostnader för testning i form av mekaniker och verktyg, nu blir det i stället en rörlig kostnad bara för själva testet.

Ordentlig dokumentation är ett måste, menar Viking Kontroll. När fordonsprövaren har gått igenom bilen på ett stort antal punkter upprättas ett digitalt testprotokoll med noggrann dokumentation och bilder som följer bilen genom hela dess resa.

Finansbolag slipper osäkra restvärden och köparna, både privatpersoner och företag, är trygga med vad de får.

– Även privatkunder kan använda våra tester. Vid försäljning på Blocket, till exempel, är det ovärderligt med ett noggrant protokoll. Många privatpersoner vill också göra en kontroll när garantitiden för en bil börjar närma sig sitt slut – med hjälp av den kan man åtgärda det som omfattas av garantin.

– Alla – finansbolag, handlare, verkstäder och kunder, vinner på snabbare hantering och omsorgsfulla tester. Och viktigast av allt, själva vårt DNA, är neutraliteten. Den ger oss trovärdighet samtidigt som affären blir trygg. Fredrik Hållander

Är du nyfiken på Viking Kontroll? Läs mer här!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *