Distansavtalslagen är lite snårig, regler för export likaså. När de tu kombineras kan det bli komplicerat och det gäller att ha koll. Klaus Silfvenius, bilhandelsansvarig på MRF, reder ut begreppen.
Vid export och omregistrering på distans bör man säkerställa att man gör rätt, så att export, distansförsäljning och transport görs korrekt. Tyvärr har det slarvats inom vissa led vilket medfört olika följder, som påförd moms, skattetillägg eller att myndigheter vägrar avregistrera bilen i Sverige.
Grundregeln i EU är att export ska verifieras med två oberoende dokument, något som Skatteverket hittills inte varit så hårda med men vid en tvist kan kravet resas. Dessa två dokument ska vara oberoende av varandra, vilket innebär att de inte kan utfärdas av samma funktion. De kan däremot vara ett transportdokument utfärdat av ett transportbolag och ett mottagardokument för en mottagarcentral tillhörande samma bolag/koncern. De anses ändå vara oberoende då de utfärdas av olika tjänstemän inom bolaget. Ett starkt dokument är givetvis en kopia på ett inregistreringsbevis i annat land men då vissa bilar direkt säljs vidare går det kanske inte att få tag i.
Om ni inte säkrar dessa två dokument är risken att ni inte får lyfta momsen vid export, utan att ni påförs moms i efterhand och därtill skattetillägg. Om det inte är en kund ni har relation till och litar på är enda sättet att ni tar ut moms på försäljningen och meddelar att ni krediterar och fakturerar utan moms när dokumenten lämnats till er. Beakta också att bilen ska levereras utan svenska registreringsskyltar. De hanteras enligt Transportstyrelsens regler, de får inte följa bilen och hamna utomlands.
Så långt vanlig export, men ska den göras på distans bör ni beakta att om det är en privatkund som köper, kan ni hamna under distansavtalslagen, DAL, även vid export. DAL är svensk lagstiftning som bygger på ett EU-direktiv, det vill säga att samma regler gäller även för kunder i hela EU. Då kan det bli riktigt trassligt om kunden ångrar sitt köp. Om bilen är exporterad och kommer tillbaka till Sverige på grund av ånger, finns ingen lösning hos Transportstyrelsen utan bilen riskerar att registreras som privatimport när den återförs till Sverige. Lagen ger heller inget utrymme för er som säljare att få ersättning för minskat värde på bilen, då den registrerats som en privatimportbil. Problemet är lyft med Transportstyrelsen men tills vidare är det inte utrett.
Gör ni exportaffärer på distans bör ni gå igenom DAL noggrant och säkerställa att kunden får rätt dokument. Det måste vara helt klart hur ånger och retur ska ske. Dokument för detta finns på MRF online så ni behöver inte lösa något själva, utan bara säkerställa att ni har allt under kontroll. Arbetar ni löpande med export bör ni säkerställa att någon på er ekonomifunktion har kunskap i ämnet. Har ni inte det finns utbildning inom MRF.
Export och momshantering
Nästa utbildningstillfälle blir den 19 mars.
Kursen går igenom åtgärder och dokumentation som krävs för att registrera export av bil. Den tar också upp internationell handel, försäljning och inköp av bilar till utlandet, hantering av handpennning, fakturering och mycket annat.
Läs mer och boka här!
Kommentera