Prislappen i vindrutan – 60 år!

Nu fyller en av bilhandelns mest typiska företeelser 60 år. Prislappen i vindrutan blev obligatorisk i USA i juli 1958.
Det har funnits bilfirmor som satt upp prislappar på sina fordon ända sedan de första började säljas i slutet av 1800-talet. Men i juli 1958 blev det lag på att alla amerikanska handlare skulle märka sina fordon.
Lagstiftningen skapades av demokraten Mike Monroney som i åratal jobbat med utredningar om bilbranschen. De här fastklistrade lapparna fick namnet ”Monroney-stickers” och hans barn och barnbarn får än i dag frågan ”är du släkt med klistermärket” när de ska köpa bil. Lapparna i vindrutorna skulle inte bara innehålla uppgifter om rekommenderat pris utan även, årsmodell, bilens serienummer, var den slutmonterats, och till och med hur den transporterats till bilhandlaren.
Under senare år har också bränsleförbrukning och betyg från krocktester blivit obligatoriska fakta i prislapparna.
Men politikern Monroneys största insats är inom flygbranschen där han indirekt räddat tusentals liv. Han var den drivande kraften bakom bildandet av den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA, Federal Aviation Administration. Myndigheten utreder flygkrascher och utfärdar säkerhetsregler för flygbranschen.
Senatorn Mike Monroney föddes 1902 i Oklahama och avled i februari 1980. Han var ledamot i de amerikanska parlamenten under 30 år, från 1939 tills 1969.
(Text Mikael Jägerbrand / Foto Wikipedia / CC3.0 / Maksim)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar