Så hämtar sig Italien och Spanien!

I Italien har covid-19 har slagit extra hårt mot den redan pressade motorbranschen. Under de nio veckor som hela befolkningen satt i karantän och den månad de allra flesta företag var stängda, låg försäljningen helt nere. Nu kräver branschen åtgärder som stimulerar hela marknaden rejält, inte bara när det gäller eldrivna fordon som fortfarande lockar en alldeles för liten del av kunderna i Italien.

Enligt undersökningar gjorda av branschen har över hälften av dem som funderade på att byta bil innan covid-krisen bestämt sig för att skjuta fram köpet. En av tio har lagt ner planerna på nytt helt och hållet. 95 procent av dem som fortfarande kan tänka sig ett nytt fordon relativt snart vill ändå vänta och se om det kommer bidrag och skattelättnader. Därför har marknaden ännu inte på länga vägar kommit upp till de volymer den hade innan nedstängningen.

Det italienska parlamentet diskuterar just nu ett förslag om att ge ett bidrag på över 20 000 kronor för dem som köper en ny bil, och skrotar ett fordon som är minst tio år gammalt. Enligt förslaget ska sedan handlarna lägga på ytterligare rabatt på samma summa. Även de konsumenter som skrotar och byter till en begagnad i minst klass Euro5 ska få bidrag, om än mindre. Eftersom nästan alla partier lagt liknande förslag, är det troligt att det från och med juli kommer någon form av bidrag som kommer att gälla alla fordon, även diesel, som fortfarande är väldigt populärt i Italien.

Den spanska regeringen satsar närmare 40 miljarder kronor på ett massivt krisstöd till landets bilindustri.
Det handlar bland annat om utvidgade subventioner för köp av el- och hybridfordon.
Den spanska bilindustrin svarar för cirka 10 procent av Spaniens ekonomi och för cirka 20 procent av landets export.
Branschen anställer direkt och indirekt närmare två miljoner personer i Spanien.

Text Kristina Wallin & Peter Lorin / Foto Kristina Wallin

 

 

Läs Tesla lanserar superbatteri

Läs Blommor längs vägarna räddar hotade bil

 

Ing-Cathrin Nilsson

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar