Säljer firman efter 33 år som handlare: ”Först skall jag ha semester”

I går kunde vi läsa att Orrbys säljs efter att familjen Orrby har sålt bilar i 64 år. Vi har talat med Lukas Orrby, ägare i tredje generationen som nu har sålt till Johan Börjel.

Hur kommer det sig att ni säljer firman?
– Orrbys startades 1959 av min farfar och far, så jag är tredje generationens handlare. Min hustru Charlotte och jag har två döttrar i 20-årsåldern och ingen av dem vill jobba med bilar, så det känns som rätt beslut att sälja. Hellre sälja nu innan jag blir en gammal bakåtsträvande handlare som tycker det var bättre förr, haha. Men det är förstås blandade känslor. Jag har jobbat i samma företag i 33 år, det är familjens livsverk och ett riktigt familjeföretag. Det finns inte många sådana kvar. Samtidigt var tiden rätt just nu.

Bilhallen på 1960-talet.

Hur hittade ni köparen?
– Johan Börjel är en god vän som vi känner från bilbranschen här i Örebro. Jag har sneglat på honom i flera år och tänkt anställa honom som platschef eller något, men han ville gärna driva sitt eget. När vi nu behövde leta utanför familjen är han helt rätt person att förvalta firman och ta Orrbys in i framtiden. Han har glädjen och drivet som jag och min hustru kanske saknar lite efter alla år, mer hunger. Han är också van vid större volymer, han har varit nio år på Möller bil, och kan säkert ta med sig nya idéer och förändring till oss. Det behövs lite nytt tänk och det här kommer att bli bra för oss, de anställda, kunderna och generalagenterna.

Vad händer med personalen?
– Alla skall vara kvar. Det blev förstås oro och lite ledsamhet när vi gav dem beskedet, men sedan kom Johan Börjel hit och presenterade sig och då kändes det bättre. Medarbetarna är det viktigaste vi har, tillsammans med namnet och varumärket, vi är verkligen som en familj och utan dem är Orrbys ingenting. Så dem kommer han att vara rädd om, hoppas vi.

Vad skall du och hustrun göra nu?
– Först skall vi ha en ledig sommar, det har vi aldrig haft! Vi har tänkt bil 24 timmar om dygnet. Sedan  skall vi fundera på vad vi vill göra i framtiden. Jag skulle gärna vara på andra sidan, kanske på GA, finansbolag eller bli ordförande i en åf-förening, det har jag varit förr. Det får bli höstens dilemma. Men först skall vi ha semester.

 

 

 

 

 

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *