Självkörande bilar i USA anpassas för landsbygden

Amerikanska myndigheter vill att självkörande bilar ska anpassas för de sämre vägarna utanför städerna redan nu. ”Vi vill att man tar hänsyn till hur tekniken kan gynna den amerikanska landsbygden”, säger transportminister Elaine Chao enligt tidningen USA Today.
När tillverkare presenterar sina satsningar på självkörande bilar så handlar det ofta om små fordon och stadsbor som ska ha gemensamma pooler med bilar.
– Det är jättebra, men alla bor inte i centrum. Det är viktigt att notera att en oproportionellt stor andel av dödsolyckorna sker på den amerikanska landsbygden. Så självkörande teknik har en viktig roll att spela för den lantliga mobiliteten och säkerheten, säger transportministern.
Den amerikanska Trump-regeringen att man tar hänsyn till landets mycket stora vidder och dess utmaningar – redan i ett tidigt skede av teknikutvecklingen.
Ministern förklarar också att hon stöder bilindustrin när det gäller att ta fram enhetliga nationella regler för självkörande bilar. Trafikregler utfärdas i normala fall av varje delstat vilket ibland ställer till det när det dyker upp ny teknik.
Som transportminister är Elaine Chao högsta chef för samtliga myndigheter som reglerar säkerhet, både till havs, lands och i luften. Den amerikanska transportmyndigheten har mer än 58 000 anställda.
Text Mikael Jägerbrand / Foto United States Department of Transportation/E-boksförlaget

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar