”Skador är riktigt intressanta”

Veronica Johansson är skadeverkstadschefen som tror på frihet under ansvar och lyhört bemötande, av såväl medarbetare som kunder.

Text Nella Bergström
Foto Pär Englund

I grund och botten är Veronica Johansson undersköterska. Men nattskiften slet på kroppen, hon ville byta bana och hon och dåvarande maken startade 1999 ett eget åkeri i Sundsvall. Samtidigt pluggade hon data och företagsekonomi.

Scaniabilarna som körde för åkeriet servades på Berners i samma stad, och när de utlyste en tjänst som servicerådgivare och kundmottagare sökte hon och fick den. Efter några år förde en ny kärlek henne till Karlstad.

–Lecab sökte en servicerådgivare och jag kunde alla systemen sedan tiden på Berners, så jag fick jobbet. Ytterligare ett par år senare, 2012, frågade Lecab om jag ville gå över till skadesidan, det fanns en ledig tjänst som verkstadschef. Jag tackade ja, trots att jag inte hade någon erfarenhet alls av skador. Däremot kunde jag planera, organisera och leda, och det var väl det som behövdes. Resten har jag fått lära mig under vägen och det har fungerat bra.

Veronicas arbetsuppgifter varierar en hel del. Varje dag inleds med morgonmöte, under corona har de varit lite svårare att lösa men oftast har man hållit till i verkstaden där det finns gott om plats. I jobbet ingår sedan kundhantering, riskanalyser, service på maskiner, verktygsbeställningar och en mängd dokumentation, och så ska hon se till att gruppen fungerar väl, att ingen är sjuk eller har stött på svårigheter i arbetet.

– Mitt sätt att leda handlar mycket om frihet under ansvar. Min dörr är alltid öppen om någon vill komma och dryfta något, men jag utgår från att mina medarbetare gör sitt jobb utan att jag behöver styra dem. Vi har en väldigt stabil och väl fungerande arbetsgrupp med låg personalomsättning.

Utbildningar ligger också på Veronicas lott, vilket har varit en utmaning under det senaste året.

– Det har tagit tid att hitta bra system för digitala utbildningar när man inte kan skicka folk på kurs, men nu fungerar det mesta. En annan utmaning är alla nya produkter och all ny teknik, särskilt runt elbilar. Vi behöver ju ligga i framkant men det krävs att man är vaken och hänger med.

Däremot har Veronica inte upplevt några svårigheter med att vara kvinna i en alltigenom manlig värld, tvärtom.

– Jag vet ju att det finns kvinnor som har det svårt men jag personligen har inte haft det, trots att jag nog är en av mycket få kvinnor som jobbar som skadeverkstadschef. På de ställen jag har varit på; Berners och Lecab, har jag nästan sett motsatsen, att jag blir mer lyssnad på än de andra. Visst händer det att någon äldre kund saknar den gamla verkmästartiden och höjer på ögonbrynen när jag kommer ut, men jag lägger ingen stor vikt vid sådant. Skulle någon däremot vara otrevlig skulle jag bita ifrån direkt, både på jobbet och privat.

De som arbetar med Veronica beskriver henne som en driven och engagerad kvinna som vet vad hon vill, och det stämmer nog, säger hon. Samtidigt försöker hon som ledare alltid vara lyhörd.

– Jag har vänner som inte vågar kritisera sina chefer eller ta upp sådant som inte fungerar, och jag försöker tänka på att inte bli en sådan chef. Om en medarbetare har synpunkter på hur jag gör något anstränger jag mig för att ta till mig det. Det är jätteviktigt att man bemödar sig om att lyssna och se vem personen är. Vissa tål lite tuffare tag och rakare besked, andra får man vara mjukare mot, och det krävs att man är lite lyhörd för att förstå vem som är vem. Och det är viktigt att man vågar säga ifrån om man skall trivas på jobbet. Men efter vad jag hör tycker mina medarbetare att det fungerar.

Själv trivs hon mycket bra.

– Jag tycker branschen är väldigt rolig, det är därför jag har stannat kvar. Bilarna förändras hela tiden, ny teknik och nya lösningar kommer, och skadorna är riktigt intressanta. Ingen skada är den andra lik, och det är ganska mycket känslor och psykologi inblandat. Har man råkat ut för en olycka, stor eller liten, med sin bil, väcks ett obehag i kroppen, som finns kvar i kontakten med oss. Vi behöver bemöta kunderna på ett empatiskt och klokt sätt i deras kris, vi pratar mycket i arbetsgruppen om hur vi gör det bäst, och där tror jag att jag har nytta av min bakgrund inom sjukvården.

 

Namn: Veronica Johansson

Gör: Skadeverkstadschef på Lecab i Karlstad

Bor: Villa i Vålberg, Karlstad

Familj: Man, en dotter, två bonussöner, tre barnbarn och fyra bonusbarnban

Kör: Audi A6 Quattro

 

Om Lecab

Lecab Bil är auktoriserad återförsäljare för Volkswagengruppens märken och arbetar med försäljning, service, reparationer och reservdelsförsäljning. Bolaget har verksamhet i Karlstad och Arvika. Karlstad, där Veronica är verkstadschef, ägnar sig åt plåt- och lackskador samt har försäljning och service. Här jobbar 130 personer och Veronica basar över 21 av dem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *