Snart fossilfritt stål i Volvobilar

För inte så länge sedan aviserade Volvo AB att de skulle använda fossilfritt stål i sina tunga lastbilar, under 2022 planeras serietillverkning i mindre skala. Scania har under ett bra tag varit på väg åt samma håll, och nu skall också Volvo Cars ge sig in i fossilfritt stål-världen.  Det hela bygger på ett samarbete mellan Volvo Cars och SSAB.

SSAB-stålet tillverkas av vätgasreducerat järn från Hybrits pilotanläggning i Luleå. Detta stål kommer att användas för provningssyften och kan användas i en konceptbil.

SSAB siktar på att kunna förse marknaden med fossilfritt stål i kommersiell skala 2026 och Volvo Cars har som mål att bli den första biltillverkaren som använder fossilfritt stål för sina egna produktionsbilar.

– Eftersom vi kontinuerligt minskar vårt totala koldioxidavtryck är stål ett viktigt område för ytterligare utveckling, säger Håkan Samuelsson, vd på Volvo Cars, i ett pressmeddelande.

– Samarbetet med SSAB om utveckling av fossilfritt stål skulle kunna ge betydande utsläppsminskningar i vår leverantörskedja.

Projektet Hybrit syftar till att ersätta kokskol, som traditionellt behövs för järnmalmsbaserad ståltillverkning, med fossilfri el och vätgas. Resultatet förväntas bli världens första fossilfria ståltillverkningsteknik.

För Volvo Cars uppgår koldioxidutsläppen för företagets bilar till cirka 35 procent i en bil med traditionell drivlina och 20 procent i en helt eldriven bil från materialet och tillverkningen av bilens komponenter.

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar