T-ford från 1920 ställer upp i billopp

Tekniska museets historiska T-Ford från 1920 är omsorgsfullt renoverad till körbart skick och kommer att delta i Gärdesloppet i Stockholm den 26 maj.

T-Forden i Tekniska museets samling har sannolikt skeppats som halvfabrikat via Köpenhamn för montering innan den kom till Sverige. Den köptes till museet 1970 och deltog 1974 i ett veteranbilsrally. Sedan dess, i 50 år, har den stått stilla.

En grupp eldsjälar har nu noggrant restaurerat bilen till dess ursprungliga skick. Målet har varit att få den både mekaniskt perfekt, och tekniskt korrekt på skruvnivå, med köpta originaldelar och specialtillverkade reservdelar där det inte funnits att få tag i.

Nu ingår bilen i Tekniska museets samling av föremål som tillåts visas upp i funktion inför publik. I samlingen finns flera andra ikoniska fordon, bland annat den första svensktillverkade bilen, Vabis från 1897.

Av 15 miljoner tillverkade T-Ford beräknas 500 000 finnas kvar i dag. T-Fordens exakta konstruktion och höga materialkvalitet har bidragit till att delarna hållit över tid, men också gjort bilen möjlig att renovera till körbart skick över 100 år efter att den tillverkats.

Den 26 maj rullar Tekniska museets T-Ford i Gärdesloppet inför cirka 30 000 åskådare, ett evenemang som precis som Tekniska museet firar sitt 100-årsjubileum.

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *