Talande lyktstolpar

Snart kommer lyktstolpen att hjälpa oss hitta parkering, ge oss väderrapporter och ladda elbilarna; det satsas miljarder runt om i världens städer på att göra gatlyktorna smartare.

Glöm superdatorer, kontrollrum och gigantiska höghus. Den stora tekniska revolutionen i städerna handlar om en elförsedd del av stadsbilden som redan finns överallt längs gatorna – lyktstolpen. Om bara några år så kommer det här att vara den viktigaste delen i infrastrukturen för den ”smarta staden”.
Lyktstolparna kommer att vara fyllda med ny teknik – energieffektiva LED-lampor, bevakningskameror, rökdetektorer, rörelsedetektorer, sensorer för luftkvalitet, vindmätare, termometrar, högtalare, mikrofoner, wifi-nätverk, laddstationer för elbilar och uppkopplade reklamskärmar.
– Förr i tiden gav lyktstolparna bara belysning, men nu blir de multifunktionella knytpunkter i våra smarta städer, säger Brian Buntz vid den brittiska regeringens it-projekt Internet of things.
– Moderna lyktstolpar blir kapabla att hålla koll på allt från brottslighet till parkering och väder.

Den första nya tekniken som vi kommer att bli varse är rörelsedetektorer och mikrofoner. De installeras för att upptäcka om någon rör sig i närheten. Är det öde så släcks lamporna – och sparar miljoner. När vi kör (eller cyklar) på gatorna så kommer gatlyktorna spöklikt att tändas en efter en framför oss.
Mikrofonerna kan också användas för att automatiskt upptäcka skottlossningar, trafikolyckor och gängbråk. I Glasgow finns redan ett system där lyktstolpen larmar polisen när den upptäcker brott; dess lampor börja till och med blinka för att polisen lättare ska hitta vägen.
Många lyktstolpar kommer också att användas av mobiltelefonbolagen som master för mobilt bredband. Genom att ha mängder av små lokala stationer blir uppkopplingen snabbare när du surfar på mobilen. I Los Angeles har Ericsson redan börjat installera trådlösa 4G på hundratals lyktstolpar.
Stolparna kan också göra det mycket smidigare att äga en elbil. Eftersom stolpen redan är kopplad till elnätet är det relativt enkelt att installera laddningsstationer i den. Vi betalar med mobilen eller en sändare i bilen. Sådana här nätverk finns redan i flera tyska och brittiska städer.

Det krävs lite mer avancerad teknik för att låta lyktstolparna hjälpa oss att hitta lediga parkeringsplatser. Först behöver man installera bevakningskameror som kan analysera gatumiljön och känna igen lediga platser. Informationen kan sedan skickas vidare till en app – eller visas på bildskärmar som monteras upp.
Många städer kommer att vilja ha bildskärmar på stolparna. Genom att visa reklambudskap kan en kostnad bytas till en intäkt.
Möjligheterna med bildskärmarna är stora, de kan till exempel visa information om trafikolyckor i närheten, vägarbeten, väder, föroreningar, pollen eller visa vägen med stora pilar när det är stora festivaler eller evenemang.
Text Mikael Jägerbrand

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar