Nyheter | 2024-09-09

Telenät stängs av – problem för branschen

Telenäten 2G och 3G skall läggas ner, vilket skapar problem för bilbranschen.

Post och Telestyrelsen (PTS) har godkänt att teleoperatörerna stänger av sina 2G- och 3G system, då de är gamla och inte längre används för telefonsamtal utan enbart för datakommunikation. Idag använder vi 4G och 5G för telefonsamtal och dataöverföring till våra smarta telefoner och utrymmet i nätet som upptas av 2G och 3 G behövs för dagens tjänster.

Telia 2G stängs först under 2027, övriga operatörer och Telia 3G stängs successivt från 2025-12-31.

Men stängningen av 2G & 3G medför att kommunikation till och från vissa bilar kan sluta fungera, då flertalet tillverkare valt att fortsätta använda 2G & 3G för tjänster som inte kräver hög datakapacitet, eftersom det är en billigare tjänst.

Vad innebär det då för oss i branschen?

Det betyder att vi får problem med utrustning i bilarna som inte fungerar framöver, som till exempel On Call/SOS-funktionen, som är ett lagkrav sedan 1 april 2018, samt kommunikation mellan märkesapp och bil, till exempel fjärrstyrning av värmare, låsning och öppning av bil osv.

Konsumentverkets tolkning är att om man säljer en bil där utrustning/funktion utannonseras men den sedan inte fungerar på grund av att nätet har stängts av, och säljaren inte informerat om detta, är det ett köprättsligt fel. Vi måste alltså vara pålästa och tydliga med om bilen har funktioner som påverkas av avstängningen och vi måste informera om det vid försäljningen.

När det gäller nya bilar med eCall finns särskild problematik, eftersom Europatypgodkännandet fortfarande tillåter fortsatt installation av 2G & 3G. Det betyder att man alltså kan sälja en ny bil i dag med utrustning som måste fungera om man inte skall få körförbud, men som slutar fungera om ett år.

Vissa tillverkare tittar på lösningar för att kunna uppgradera en bil med 2G och/eller 3G till 4G/5G-teknik, men det har inte lämnats ut information om vilka märken/modeller som kommer att få sådana lösningar och inte heller vad det kommer att kosta.

Detta gäller:

  • Som säljare måste ni veta om ett fordon har funktioner som bygger på 2G eller 3G. Den informationen måste begäras från tillverkarna.
  • Har fordonet 2G el 3G-teknik måste ni (i VDN eller köpeavtal) informera kunden om det och att systemet stängs successivt från 2025-12-31.

Telefonarbetare vid Järpås, 1890-1900. Foto Carl Victorin, tillhör Västergötlands museum.

 

Nella Bergström

3 Kommentarer

Stefan Johansson

Det är ju fortfarande inget fel på bilen utan ansvaret borde ligga hos teleoperatören?
Det här med sos/ecall som inte fungerar vid besiktningen kan ju redan kanske ställa till problem om det inte finns täckning för 3g på den orten där man besiktigar?

Svara
Peter Andersson

Vilket juridiskt ansvar för funktionen menar ni att en återförsäljare av en begagnad bil har, med tanke på att avstängningen av 2G/3G är utom branschens kontroll? Det går inte enkelt att uppdatera till 4G för en vanlig bilverkstad.

Svara
Nella Bergström

Klaus Silfvenius, bilhandelsansvarig på MRF, svarar här:
Det är inte MRF utan Konsumentverket som tagit ställning för att en funktion, som stängs av och därmed inte fungerar, utgör ett köprättsligt fel.
Jag har kontaktat Konsumentverket och påtalat att våra säljare inte kan delge precis information.
Vi kan bara ge generell info om att bilen kan ha funktioner som inte kommer att fungera efter avstängning.
Vi har dock skyldighet att informera om det vi vet och om en bil har uppkoppling till app, fjärrstyrning och/eller eCall finns risk att det påverkas och inte fungerar efter stängningen, det måste vi informera om.
Lagen anger att vi måste informera om de brister vi känner till eller borde känna till, gör vi inte det är det ett köprättsligt fel, och det går inte att ducka för ansvaret med ”jag visste inte”, då har man inte fullgjort sitt ansvar som fackman.

Svara

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *