Tid för båtliv

Efter 47 år som bilhandlare går Pär Melin i pension.

Varför slutar du med bilförsäljning?

– Jag har hållit på med det här i 47 år nu, min pappa startade Melins bil i Söderhamn 1932 och jag tog över efter honom, och nu är det hög tid att sadla om. Branschen genomgår ett stålbad, stora förändringar är att vänta och jag har absolut ingen lust att börja om från noll.

Vilka förändringar tänker du på?

– Bilförsäljningen ändrar fullständigt karaktär nu, allt mer går över nätet och försäljarens roll blir främst att vara kassör som ombesörjer leveransen och hjälper kunden at trycka på rätt knappar på datorn, det är inget för mig. Det blir samma priser på allt, precis som på Systembolaget. De större aktörerna förbereder sig på den här utvecklingen; Bilbolaget till exempel har köpt alla Toyotahandlare längs Norrlandskusten, för att ha något att sälja när Volvo försvinner, tror jag. Jag pratade nyligen med en volvohandlare som var jätteledsen, han vill sälja bilar och inte vara kassör.

– Dessutom ändras servicemarknaden fullständigt med elbilarnas intåg. De har knappt något servicebehov jämfört med en förbränningsmotor. Vi har en plåt- och lackverkstad i samma hus som bilhallen och de menar att folk kommer att fortsätta krocka även med elbilar, men vågar man ens reparera dem?

Hur tror du bilmarknaden ser ut om ett par år?
– Jag tror att vi går mot en utveckling där man abonnerar på bilar i stället för att köpa dem, och byter upp sig mot en ny modell snarare än att reparera. Vi äldre äger ju våra bilar fortfarande men alla unga i min närhet pratar månadskostnad i stället för att äga sina egna bilar. Jag ser samma utveckling som för mobil-, radio- och tv-branschen, vem lagar en radio i dag? Nej, man köper nytt och abonnerar på kringtjänster.

Vad händer med firman nu när du slutar?

– Vi har varit återförsäljare av Ford, Toyota, Peugeot och Mazda, och så har vi varit auktoriserade för Mazda-service, vi har haft en verkstad i anslutning till bilhallen i alla tider. Plåt- och lackfirman som håller till här i huset tar successivt över Mazdaservicen och reservdelar, resten upphör.

Känns det sorgligt att lägga ner?

– Det är klart att jag skulle vilja att någon ville köpa firman så den fick fira 100-årsjubileum om tio år, hör av er om ni är intresserade! Men det är mest nostalgi, och det är verkligen rättan tid för mig att sluta nu.

Vad skall du göra i stället?

– Jag har sagt länge att jag vill tillbringa en sommar på havet och nu måste det bli av. Jag skall åka med min 13 meter långa motorbåt på Göta kanal, och så skall jag till Skåne och Danmark.

 

Pär Melin
Gör: Snart pensionerad ägare av Melins bil i Söderhamn
Familj: Fru och tre barn
Bor: Skärså, ett fiskeläge mellan Söderhamn och Hudiksvall
Kör: Mazda MX-30 elbil på jobbet, Ford F 150 Raptor SVT 6,2 V8 privat

 

 

 

 

Nella Bergström

One Comment

Ulf Ottosson

Per kloka ord ett rätt beslut man har bara ett liv.Fin sommar lev gott.🚣‍♀️

Svara

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *