Trendspaning: Så ser bilköpen ut 2021

­– 2020 var ett annorlunda och intensivt år för oss alla. Svenskarna har börjat tillämpa nya sätt att köpa begagnade bilar. 2021 kommer därför att ställa högre krav på aktörerna i branschen. Att stärka sitt digitala erbjudande och ta till sig teknikutvecklingen blir avgörande. Efterfrågan på möjligheten att göra trygga bilköp digitalt ökade helt klart.

– Vi ser även startskottet för den mindre bilens återkomst. Hela samhället är i början av en omvälvande förändring till följd av pandemins konsekvenser. Människor letar efter rymligare bostäder och funderar på att flytta ut från stadskärnorna. Kollektivtrafik och alternativ som bilpooler, där människor delar på samma bil, får ge vika för människors vilja att säkert och tryggt kunna transportera familjen med sin egen bil.

– Vi upplever därtill ökad efterfrågan på robusta bilar, gärna med dragkrok och fyrhjulsdrift, då många även under 2021 väljer semester och utflykter på hemmaplan framför utlandssemestrar. Svenskarna vill ha rymliga bilar med stort lastutrymme. Paradoxalt nog går två motsatta trender sida vid sida, små bilar å ena sidan och robusta bilar å andra sidan.

Tendenserna ser ut så här, enligt Kamux:

Bilköp digitalt kommer att öka
Bilköpare har under 2020 tillbringat tid med att lära känna sin framtida bil via datorn och den här trenden kommer att växa sig starkare framöver. Människor vill kunna göra sina bilköp från hemmet, inte minst personer i riskgrupper. Att köpa bilar digitalt är inte längre en omöjlig tanke.

Robustare bilar efterfrågas i högre grad
Svenskarna tar sikte på semester på hemmaplan, vilket medför att efterfrågan på robustare bilar har ökat. Fyrhjulsdrift och dragkrok efterfrågas i allt större utsträckning. Hos Kamux låg Volvo XC60, Volkswagen Passat och Volvo V70 i topp när det gällde att intressera bilister under 2020 ― alla dessa robustare bilar.

Begagnade bilar går en lysande framtid till mötes
Att det blir svårt att nå målet en hållbar framtid med en fortsatt linjär ekonomi är känt. Svenskarna börjar inse fördelarna med att köpa en fräsch, begagnad bil, med hänsyn till den totala miljöbelastningen under bilens hela livscykel.

Småbilen återkommer
Många människor funderar nu på att flytta ut från stadskärnorna. Det har lett till att allt fler familjer letar efter en mindre bil som komplement till den stora familjebilen. Volkswagen Golf och Audi A1 är exempel på mindre bilmodeller som väckte intresse under 2020.

Volvo V70 är en populär begbil. Foto Volvo

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *