Undersökning: Ätande vid körning kan bli ödesdigert

Att äta medan man kör sänker reaktionsförmågan med upp till 44 procent, visar en undersökning  vid Leeds universitet i Storbritannien. Enligt en färsk undersökning utförd av nordiska skadeverkstadskedjan Werksta, har var femte svensk ätit samtidigt som man kör bil.

– Det kan verka ofarligt att äta samtidigt som man kör, men faktum är att det märkbart försämrar vår förmåga att reagera på överraskande händelser i trafiken. Enligt en amerikansk undersökning löper de bilister som äter eller dricker en 3,6 gånger högre risk att råka ut för en olycka än de bilister som koncentrerar sig på att köra, säger Urban Tibbelin, operativ chef på Werksta.

Enkäten visar att det är vanligare att man i ålderskategorin 23–35 år äter eller dricker samtidigt som man kör bil. Av dessa hade var tredje, 32 procent, ätit bakom ratten. Bland dem som var över 56 år var andelen tio procent.

Urban påpekar också att man bör undvika heta drycker samtidigt som man kör bil.

– Att hålla på och trixa med hett kaffe medan vi kör bil sänker reaktionsförmågan och kan orsaka farliga situationer. Medan vi håller på med kaffekoppen glider blicken lätt bort från vägen, fortsätter Urban.

 

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *