Visning i dag, auktion på onsdag

På onsdag (27 juni) och torsdag (28 juni) auktioneras en av landets finaste privata bilsamlingar ut – Pall-Olles magnifika bilmuseum i skånska Jännaholm, Skånes-Fagerhult. Auktionen startar klockan tio på onsdagen på bilwebauctions.se. I dag visas de upp på sajten för sista gången.

Olle ”Pall-Olle” Nilsson är kanske mest känd för familjeföretaget Åsljunga-pallen AB som utvecklats till en av landets största tillverkare av lastpallar. Men Olle var också en stor bilentusiast – vilket med åren ledde fram till en av Sveriges finaste privata samlingar. Redan som ung hade han ett stort teknikintresse och i tonåren byggde han cykelbilen Fantom efter en ritning som han beställt på postorder.
Med ett hektiskt liv blev hobbyn att renovera veteranbilar allt viktigare med åren, men verklig fart tog det när Olle närmades sig pension, och sonen Stefan Nilsson tagit över fabriken i början av 1990-talet. Att väcka gamla bilar till liv och få tekniken att fungera igen, var det som Olle gillade allra mest. Sedan var inte steget långt till att låta renovera även karosser och inredningar. Svetsarbete, omlackering och klädselarbeten lämnades bort till lokala verkstäder. Kompisarna hjälpte till, och samlingen växte ofta med flera bilar varje år.
Parallellt spred sig ryktet om Olles samlingar. Många ägare av äldre bilar hörde av sig med frågan om han kunde tänka sig att ta över deras klenoder, och visa dem i sitt museum. I takt med att bilparken växte, fick även museet byggas ut.
Nu säljs den stora exklusiva samlingen; att Olle gillade att jämföra bilar från olika tidsepoker och delar av världen syns tydligt. Unika bilar blandas med med bruksvagnar från 1910-talet fram till mitten av 1990-talet. Många av bilarna är i mycket fint skick – och flera med känd historik.

Auktionen med Pall-Olles bilar:
https://bilwebauctions.se/sommarauktion-samlarbilar/samlarbilar?filter_id=3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *