7 galna fakta …

… om första bilen i rymden
Bilden visar världens snabbaste bil, en Tesla Roadster 2008 som färdas i 45 000 km/h genom rymden.
Foto Space X / #elonmusk

Glöm Nasas löjliga jeepar på månen och Mars.
Det här är den första riktiga bilen i rymden: En Tesla Roadster 2008.
Vi har tagit fram lite galna fakta om den historiska bilen.

Världens snabbaste bil
Teslan har gått från att ha varit miljardären Elon Musks bättre begagnade bil till att bli den snabbaste någonsin. Det tidigare rekordet var 1229 km/h. Roadstern färdas i 40 500 km/h. Det är 11 kilometer – per sekund!

Överlever troligen människan
Ingen vet hur länge vi människor överlever här på jorden, 5 000 år till? 10 000 år? Teslan i rymden kommer att cirkla omkring i några miljoner år innan den troligen störtar in i solen. Då kommer dock lädret, färgen, däcken och alla plastdelar att ha förstörts av den kraftiga strålningen i rymden.

Hyllning till science fiction
Tesla-grundaren Elon Musk har fyllt bilen med hyllningar till science fiction. På instrumentpanelen står budskapet ”Don’t panic”, hämtat från ”Liftarens guide till galaxen”-böckerna. Raketen som skickade ut bilen i rymden, Falcon Heavy, är döpt efter rymdskeppet Millenium Falcon i ”Stjärnornas krig”. Ombord i bilen finns det till och med några böcker av författaren Isaac Asimov.

Spelar musik i rymden
Den enda musiken i rymden kommer från stereon i Teslan. På högsta volym spelar den David Bowies låt ”Life on Mars”. Och den kommer att göra det om, och om igen – i åratal.

Specialmeddelande på kretskorten
Kretskorten på bilen har fått ett specialmeddelande inristat; ”Tillverkad på Jorden av människor” står det på engelska. Det finns också en särskild metallplatta med namnen på alla de fler än 6 000 anställda i rymdbolaget SpaceX.

Värsta raketen sen 1960-talet
Den raket som sköt upp Teslan i rymden var en 70 meter hög Falcon Heavy. Det är den kraftigaste raketen som använts sedan 1960-talet då man skickade upp astronauter till månen. Det verkar kanske lite slösaktigt att ha en bil som last, men det här var ett test och första gången raketen användes. I normala fall fyller man testraketer med betongblock.

Kommer att passera jorden då och då
Under större delen av året kommer Teslan att flyta omkring i rymden mellan Mars och Jupiter. Men då och då kommer dess omloppsbana att ta den i närheten av jorden.
Mikael Jägerbrand

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar