Batterieutvinning får elbilsköpare att tveka

Eurobattery minerals har gjort en undersökning om elbilar och hållbarhet, bland svenskar som äger eller leasar en elbil, eller som är intresserade av att äga eller leasa en elbil eller hybrid.

Undersökningen visar att icke hållbart utvunna batterimineraler får varannan elbilsköpare att tveka inför köp. 42 procent av de tillfrågade säger sig vara redo att betala mer för elbilen om de visste att batterimineralerna och metallerna är utvunna på ett hållbart sätt.

Hållbarhet är ett tungt skäl vid köp av elbil, var tredje person som köper/leasar en elbil eller planerar att göra så, anger att hållbarhet är den viktigaste anledningen för köp.

Batteriet i elbilar består av flera olika kritiska råmaterial som koppar, kobolt och nickel. I dag utvinns dessa batterimineraler i princip uteslutande utanför EU och många gånger med dålig arbetsmiljö, barnarbete, föroreningar och nedsmutsning som resultat.

– Resultatet av undersökningen visar utmaningar för bilbranschen eftersom en så stor andel av de som svarade skulle avstå från att köpa bilen om batterimineralerna var utvunna på ett icke hållbart sätt, säger Roberto García Martínez, vd på Eurobattery minerals, i ett pressmeddelande.

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar