Längre ner här på sidan hittar du frågan och svaret. Klicka på bilden för fler expertfrågor och svar!
Verkstad

Joachim Due-Boje

Joachim Due-Boje är ansvarig för service-marknadsfrågor på MRF. Sitter i Allmänna reklamationsnämnden. 08-701 26 38

Summera din fråga i en mening. T.ex: "Vad gäller när en kundbil påkörs?"

Joachim Due-Boje - expertsvar

Lös bult och hål i sprängkåpan

Fråga:

I början av sommaren kom en Hyundai i20 bärgad till oss med fel på drivlinan. Efter några dagar felsökte vi, kopplingen var helt slut. Vi skapade en offert som godkändes och arbetet påbörjades. När tryckplatta och lamell var demonterat ringde vi bilägaren och talade om att svänghjulet också var skadat. ”Borde ni inte ha vetat det när ni felsökte”, sa mannen surt. ”Näe, det går inte att se utan att demontera allting”, blev mitt svar. Till slut gick mannen med på extrakostnaden för svänghjulet. Bilen blev klar och skulle hämtas dagen efter. Jag hörde bil­ägarens åter igen sura kommentarer om svänghjulet vid utlämnandet. Vår duktiga servicerådgivare klarade av diskussionen galant och jag upplevde att kunden gick nöjd.

En vecka senare ringde han dock. ”Vad f-n har ni gjort med min bil, kopplingen funkar ju inte.” Någonting hade pajat i kopplingen, dessutom hade växellådsoljan runnit ur! Hua, ny bärgning. När bilen anlände noterade vi ett hål i ovankant på sprängkåpan. När lådan väl kom ner såg vi hur bulten till kopplings­gaffeln ramlade ur och ner på verkstadsgolvet, Både jag och mekanikern såg på varandra och sa nästan i kör ”den lossar vi ju aldrig”. 

Nu är vi i en ganska otrevlig diskussion med Hyundai­-ägaren som redan har gått till ARN och vill ha allt mellan himmel och jord. Vad ska vi göra?

Anders, Hyundaiverkstad, norra Skåne

Svar:

Dokumentera och ta bilder på samtliga detaljer som lossades i arbetet, speciellt bultarna till tryckplattan.
Viktigt med bilder på hur kopplingsgaffeln sitter monterad med u-lagret och så vidare. Tänk även på att bifoga tillverkarens anvisningar inklusive bilder på hur allting ser ut för att deltagaren i Allmänna reklamationsnämnden ska förstå hur allting hänger ihop. Glöm inte att börja med ”Vi motsäger oss anmälarens samtliga krav”

Joachim Due-Boje

Läs även: Lagringen var helt slut …

Läs också: Vi krävs på 90 500 kr

Tillbaka