Fords labb är Europas kallaste och varmaste plats

Det här ser kanske ut som en vanlig trist fabriksbyggnad. Men innanför väggarna finns Europas kallaste – och varmaste – platser. Det här är Fords ”väderfabrik” där man testar sina nya bilar i extrema förhållanden.
Innanför de här gråa och anonyma väggarna råder det ofta full snöstorm, ösregn, ökenhetta eller orkanvindar på bergstoppar. Ibland under en och samma dag.
Fords nybyggda Environmental Test Centre ligger utanför tyska Köln och har kostat 750 miljoner kronor. Här ska den amerikanska biljätten testa alla sina nya modeller i alla tänkbara extrema väderförhållanden.
På en yta ungefär stor som en fotbollsplan så kan man testa tio fordon samtidigt i flera olika rum, flera utrustade med unika vindtunnlar. I ena rummet kan det vara -40 grader och snöstorm, samtidigt som det är 55 plusgrader och strålande strålkastarsolsken i rummet bredvid. Här finns också möjligheten att simulera förhållanden på bergstoppar upp till 5200 meters höjd.
– Att köra till de fyra hörnen på den här byggnaden är som att resa till världens fyra hörn, säger Joe Bakaj, biträdande chef för produktutveckling vid Ford Europa.
Labbet gör att man kan testa funktioner som bromsar, elsystem och luftkonditionering i varierande klimat. Man kommer också att analysera effekten av stormvindar samt regn och snö på kaross och lack.
– Vi kan se hur vindrutetorkarna fungerar i arktiska temperaturer och hur motorns effekt förändras i extrem hetta och kyla, säger Michael Steup, projektchef vid Environmental Test Centre, Ford Europa.
– Vi kan till och med se hur mycket snö som hamnar på förarens huvud när han öppnar dörren. Det här är en ingenjörs dröm.  

Text Mikael Jägerbrand/ Foto Ford Europa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar