Generationsskifte i Norrlands bil

Stefan Hellsten, huvudägare och styrelseordförande i Norrlands Bil-koncernen, är i dag 75 år och planerar att gå i pension vid årsskiftet. Då träder tredje generationen Hellsten in som ägare i bolaget. Två av Stefans barn, Jacob Hellsten och Sara Axelsson, tar vid. Övriga ägare i bolaget är Christopher Lundström, Anders Saalo och Mats Brännström.

Övre raden från vänster: Anders Saalo, Mats Brännström, Christopher Lundström. Nedre raden från vänster: Jacob Hellsten, Stefan Hellsten, Sara Axelsson

– Jag känner mig redo att avrunda ett långt och fantastiskt roligt arbetsliv, säger Stefan Hellsten och fortsätter:

– I januari 2022 överlåter jag således mina aktier i Norrlands Bil till mina barn Jacob och Sara. Sara arbetar nu som delägare och advokat på advokatbyrån Kaiding i Luleå medan Jacob arbetar med skattejuridik och företagsöverlåtelser hos advokatfirman Glimstedt i Växjö. Jacob är 43 år och Sara är 38 år. Det är förstås glädjande för mig att de vill ta över stafettpinnen.

Anders Saalo som leder Norrlands Bil Tunga Fordon och Christopher Lundström som leder personbilsbolaget Norrlands Bil Sverige AB är fortsatt delägare och kommer under lång tid att fortsätta arbeta för koncernen. Art och omfattning av Jacobs och Saras operativa engagemang får växa fram successivt och i samråd med Anders och Christopher, står det vidare.

Jacob Hellsten och Sara Axelsson kommer från och med januari 2022 även att ingå i koncernbolagens styrelser som ledamöter.

– Vi ser oerhört positivt på att Jacob och Sara blir ägare i bolaget. Vi känner dem väl sedan tidigare och vet att de kommer att tillföra både kompetens och stabilitet i bolagets fortsatta utveckling, säger Anders Saalo.

Skellefteå Bil grundades 1944 av bröderna Birger och Karl-Emil Hellsten som inledde ett samarbete med Scania. Företaget sålde redan då både lastbilar och personbilar. År 1949 startade samarbetet med Volkswagen. I samband med förvärvet av Müllers Bil i Norrbotten bytte företaget namn till Norrlands Bil. Stefan Hellsten började arbeta i koncernen 1974 och lämnar nu alltså över stafettpinnen till två av sina barn, Jacob Hellsten och Sara Axelsson, som blir huvudägare i koncernen.

I nästa nummer av Motorbranschen som kommer ut den 12 november finns ett reportage om Norrlands bil Tunga fordon, och en intervju med Anders Saalo. 

 

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar