Glöm inte krisplanen!

Alla större företag bör ha en krisplan, som träder i kraft i händelse av större problem som brand, IT-attacker, inbrott eller negativ uppmärksamhet i media. Själva krisplanen är ett strategiskt dokument som beskriver åtgärder och rutiner för att hantera akuta situationer. På så vis kan man minska risken för personalen, ekonomin och företagets rykte.

För att göra sin egen krisplan behöver man först identifiera potentiella risker. Utöver de självklara som brand, skador i verkstaden, inbrott och IT-attacker kanske ni behöver fundera på hur en ekonomisk kris beroende på dålig försäljning skall bemötas? Kanske kan en konflikt med en kund leda till tidningsskriverier som måste bemötas?

Även vädret kan ställa till det – kanske ligger bilhallen i ett område som kan översvämmas vid kraftiga regn? Kanske rasar taket in på grund av snölast, vilket skedde hos Berners i Östersund för några år sedan.

När riskerna är klarlagda behöver ni sätta ihop ett arbetslag som hanterar krisen effektivt. Rollerna kan vara till exempel vd eller platschef som blir huvudansvarig för krisledningen, personalansvarig som ansvarar för medarbetarnas välbefinnande och all kommunikation, ekonomiansvarig, IT-ansvarig och säkerhetsansvarig, som ansvarar för evakuering och fysiska frågor som larm. Bestäm också hur ni skall kommunicera i händelse av kris – via sms? Mejl? Telefon? Vem hanterar kommunikation utåt?

Slutligen behöver ni göra en handlingsplan för specifika kriser: hur evakuerar ni? Var återsamlas ni? Vem dokumenterar skadade bilar och vem kollar att system eller kundinformation inte är i fara?

När ni är klara med planen kommuniceras den till alla medarbetare, och glöm inte att öva på till exempel utrymning, återsamling och hjärt- och lungräddning.

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *