Hotad på jobbet

Under påskhelgen blev en bilhandlare i västra Sverige dödshotad i sin och makens bilhall av fyra män, som krävde företaget på 50 000 kronor.

– Vi hade sålt en bil ett par dagar tidigare till en trevlig man. Han var nöjd och allt var i sin ordning. Men på påskaftons förmiddag, när jag var ensam med en kund i bilhallen, kom han och tre kamrater tillbaka, drogpåverkade med röda ögon, och skrek att de skulle få 50 000 kronor, annars skulle de döda mig. Jag trodde först att de skämtade, jag förstod inte vad de menade.

– När jag förstod att de menade allvar sade jag att vi inte hade några pengar, men de visade knivar, en av dem försökte dra ner mina byxor, och hotade med att våldta och döda mig. Kunden började ringa polisen och honom kastade de ner på en stol, slog och knivhotade. ”Ni vet inte vilka vi är, ge oss pengar”, skrek de hela tiden. Till slut lyckades jag springa bort genom bilhallen och ringa polisen, som var där inom ett par minuter. Killarna var kvar, en av dem greps direkt och jag hade ju namn och personnummer på han som hade köpt bilen.

– Jag var inte rädd medan det hände, men efteråt har jag mått otroligt dåligt. Jag var flera dagar på sjukhus, sover dåligt och är rädd hela tiden. Efter att jag polisanmälde killarna har de hängt ut företaget och mig på sociala medier, de skriver att jag säljer sex, vilket även har drabbat mina barn. Nu väntar jag på rättegången men de har sagt att de kommer tillbaka oavsett hur det går, så jag mår inte alls bra. Jag tycker att alla som jobbar som bilförsäljare ska fundera på hur vi kan skydda oss mot sådant här och hur vi kan jobba tillsammans så vi och våra familjer inte blir hotade eller uthängda på sociala medier.

******

Efter den här händelsen har MRF tagit initiativ till en utbildning i samarbete med Svenska stöldskyddsföreningen, SSF. Utbildningen syftar till att man skall lära sig känna igen varningssignaler om hot och våld och veta hur man skall agera före, under och efter en hot- och våldssituation.

Kursen går igenom:

Hot, våld och rån – vad är det?
Våldet i samhället
Lagar och regelverk som anger kraven för skydd mot hot, våld och rån
Förebyggande och trygghetsskapande tekniska skyddsåtgärder
Verbal konflikthantering
Agerande i den akuta situationen

Kursen genomförs som en webbutbildning i samarbete med SSF, Stöldskyddsföreningen och leds av Tomas Devenyi, säkerhetskonsult.

Ordinarie pris 1 495 kr per deltagare.
Pris MRF-medlem 995 kr.

Läs mer och boka plats här!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *