Italienska Alfa Romeos svenska försäljningssiffror …

…  tenderar att svaja en hel del från år till år, men antalet återförsäljare ökar långsamt och har nu i november 2019 vuxit till 26.

Alfa Romeo var till skillnad från många av konkurrenterna ganska sena med att erbjuda privatleasing i Sverige och modellutbudet omfattar i dagsläget kompakta Giulietta, storbilen Giulia, suven Stelvio och supersportbilen 4C med olika modell- och motorvarianter.

Intressant att notera att de allra flesta är koncentrerade till storstadsområdena Stockholm/Uppsala, Göteborg och Malmö/Skåne.
J Bil-koncernen är en av de nyare Alfa-säljarna i Stockholms-området och säljer i dag märket i alla sina tre anläggningar i Vällingby, Täby och Upplands-Väsby. Företaget representerar förutom Alfa även systermärket Jeep samt Peugeot, Mazda och Mitsubishi.
Tio av Alfas svenska återförsäljare tillhör Hedin Bil-koncernen, medan tre drivs av Holmgrens Bil-gruppen.

Märkbart är även att det i Jönköping med cirka 100 000 invånare faktiskt finns två Alfa-handlare i form av Hedin Bil och Holmgrens Bil, det sistnämnda med koncernsäte i just Jönköping. Detta är en ganska ovanlig situation för ett entusiastmärke som Alfa i en mellanstor svensk stad.
Även i Göteborg konkurrerar Hedins och Holmgrens med varandra om Alfa-köparna. Nordligast är Arnes Bil & Service i Luleå.

Också i de mindre ”storstäderna” Örebro och Linköping går det i dag att köpa det italienska entusiastmärket via Hedin Bils anläggningar i de båda residensstäderna.
Fram till sommaren 2019 gick det också bra att vara Alfa-kund i Västerås, men där har ingen ny återförsäljare ännu tillsatts efter stängningen av Bertil Björkman Bil.
Utanför de rena storstadsområdena finns i övrigt Alfa endast representerat i västgötska Lidköping (HRM Bil Motortorget), Enköping (Bilvalet), Kalmar (Bilhuset i Småland), Växjö (Kronobergs Bilaffär), Halmstad (Hedin Bil) och hos nytillskottet Kareby Bil i Stenungsund, som också kan räknas till den nordliga delen av Stor-Göteborg.

Januari–oktober såldes i Sverige 501 Alfa-bilar mot 840 för samma tid 2018.
Dock ökade oktober-försäljningen från bara 15 bilar 2018 till 95 i oktober 2019.
En årsförsäljning kring 1 000 bilar är alltså en mycket bra siffra för Alfa i Sverige, men lär sannolikt knappast uppnås i år.

/Peter Lorin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar