Nytt isländskt ord för din utflykt: ”ísbíltúr”

Nu har ett nytt nordiskt ord börjat sprida sig i världen: ísbíltúr. För oss svenskar låter det inte lika exotiskt som för den engelskspråkiga världen. Ordet betyder helt enkelt: glass-rundtur.
Precis som här i Sverige så älskar man glass på Island. Men där går man ett steg längre och är beredda att köra 10-20 mil bara för att äta en glass – och sedan åka hem.
De här bilturerna har givetvis fått namn efter det isländska ordet för glass, ”ís”. Nu har fenomenet ”ísbíltúr” väckt stor uppmärksamhet i den engelskspråkiga världen. Bland annat så har det anrika museet Smithsonian i Washington skrivit om glassbilismen i en av sina tidskrifter.
Under sommarhalvåret kan man åka till någon av de många mjölkgårdarna på landsbygden som ofta har egen glasstillverkning. Är det dåligt väder så nöjer man sig kanske att åka till en mer närbelägen glasskiosk, eller ”ísbú∂”.
Meningarna är lite delade om man ska äta upp glassen där man köpt den – eller i bilen på vägen hem.  Till skillnad mot här i landet så har många av glasskioskerna på Island öppet mycket sent. Det är kanske inte heller så märkligt eftersom man har rejält med midnattssol under sommarmånaderna.
Text Mikael Jägerbrand

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar