Onsdagsintervjun: ”Vi måste ta rappa steg för att hänga med”

Wä bil är en av återförsäljarna för nya Aiways, och flyttar snart in i en nybyggd anläggning. Vd Zandra Gauffin understryker att man hela tiden måste vara förändringsbenägen i en skiftande omvärld.

Zandra Gauffin är vd på Wä bil i Kristianstad och äger företaget tillsammans med sin man.

– Jag började som ekonomichef 2011 och erbjöds tjänsten som vd 2014. På våren 2015 köpte jag och min man verksamheten. Företaget var sargat, dåvarande ägarna hade flera bolag och inte den kunskap och tid som krävdes, men vi såg potentialen och vad som behövde göras. Vi omorganiserade varumärkena, det blev ineffektivt att ha fyra olika märken med olika kampanjer och programvaror att hantera, så vi valde att enbart ha kvar Peugeot på försäljningen, men flera märken på eftermarknad. På så sätt renodlade vi verksamheten och hur vi såg på profilering och intjäning.

Redan första året lyckades de vända siffrorna till god lönsamhet och sedan dess har den positiva utvecklingen fortsatt.

I dag är Wä bil en fullserviceanläggning med Peugeot som huvudmärke, och kinesiska Aiways som nytt märke sedan slutet av sommaren. Att det blev just Aiways har flera anledningar.

– Vi tycker om den, vi kollade med andra handlare som säljer den och det är en bra produkt. Den är bra prissatt, organisationen i Danmark är bra, upplägget med agentavtal är enkelt. Vi har också goda relationer med svenske kontaktpersonen för Aiways, han var tidigare vår kontaktperson för KW Bruun och det föll sig naturligt att fortsätta dialogen när han bytte till Aiways, berättar Zandra Gauffin.

–Att bli en av de första återförsäljarna för Aiways känns fantastiskt, det är ett märke som ligger helt rätt i tiden. De jobbar med fasta räntor på privatleasing vilket vi tror är attraktivt för kunderna. Med regeringens beslut om slopad miljöbonus dog hela marknaden, men när den repar sig igen tror vi mycket på Aiways. Vi har kollegor på andra företag som har sålt enorm många bilar och fått en flygande start med samma märke.

Helt nyligen blev det klart att man också skall sälja Isuzu, och ytterligare ett nybilsmärke är på väg in, en välkommen förstärkning eftersom man skall sluta. med Peugeot till nästa år.

Utöver nybilsförsäljning finns här begagnatförsäljning av personbilar och transportbilar, verkstad, skadeverkstad, reservdel och tillbehörsbutik samt Bosch servicecenter och Mazda servicecenter. Eftersom framför allt Aiways är elektriska krävs hög elbilskompetens vilket också finns i huset. Inom kort skall Wä bil ta nästa steg.

– Ytorna har varit omoderna och begränsade från början, vi har varit trångbodda i perioder och har hela tiden haft sikte på att bygga en ny anläggning. Nu är nybyggnationen på drygt  2 500 kvm, strax intill E22, i full gång och efter årsskiftet blir det inflyttning. Vi har ritat hallen själva och lagt in praktiska lösningar, som att all produktion är på markplan och all administration sitter en trappa upp. Det är en stor och iögonfallande byggnad med mycket glas.

Zandra Gauffin på omslaget till senaste numret.

Zandra Gauffin är vd, hennes man sysslar med affärsutveckling och tillsammans är de 20 anställda med en omsättning på 100 miljoner. Storleken är lagom, tycker hon.

– Vi är inte små och inte stora, och är bekväma med vår omsättningskostym. I och med den nya bilhallen har flera intressenter hört av sig om att ta in deras märken, vi kommer som sagt att utöka med något märke, men vi har inte ambitionen att växa oss för stora.

För framtiden gäller att man är oerhört förändringsbenägen, tror Zandra Gauffin.

– Man måste fatta beslut snabbt, och vara införstådd med att läget kan ändras över en natt. Lågkonjunkturpolitiska beslut, krig, tillgången på nybilar, agentavtal och direktförsäljning… inget är beständigt och man måste ta rappa steg för att hänga med. Om det är dåligt med nybilar måste vi snabbt ställa om till att satsa mer på begagnat, om vi eller importören säger upp ett avtal får vi kanske ta in ett annat märke, och så vidare. Vi måste stå beredda och alltid kunna parera förändringarna.

 

 

Gör: Vd på Wä bil

Bor: Åhus

Familj: Maken Jens Gauffin

Kör: Mazda CX-60

 

 

Fakta
Aiways är ett nytt kinesiskt elbilsmärke som kom till Europa 2020. Bilarna tillverkas i staden Shangrao i Kina. Aiways importeras till Sverige av det danska företaget Andersen Motors A/S, som också ansvarar för importen av Suzuki personbilar i Danmark. Sedan våren 2021 har Andersen Motors importerat och sålt elbilar från Aiways på den danska marknaden. Hittills finns två modeller: U5 och U6. I Sverige finns än så länge 13 återförsäljare, varav tre i Skåne: Autogruppen Lund, Autogruppen Helsingborg och Wä bil.

 

 

 

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar