I juli 2024 klämdes en mekaniker mellan två bilar, så illa att han dog. En annan mekaniker blev i september klämd till döds i en maskin. En svetsare dog samma månad av giftig gas, en annan svetsare föll i juni genom ett hål i golvet så illa att han dog. Tio lastbilschaufförer dog under 2024, några av dem i trafiken men flertalet under lastning och lossning av gods. Totalt miste 44 personer livet på jobbet under 2024.
44 människor som aldrig kom hem igen efter att ha gått till jobbet på morgonen. Exakt lika många, 44 personer, dog i skjutningar under 2024.
Också det en tragedi, förstås, men hur såg proportionerna ut? Skjutningarna ägnades enorma resurser, bekymrade experter satt i tv-soffor, politiker utlovade krafttag och hårdare straff, utbyggda fängelser, ständiga rubriker, man tävlade om att hitta syndabockar och kanske någon lösning.
Arbetsplatsolyckor? Gäsp. Kanske en notis i tidningen, men inga rop om lösningar, ingen jakt på syndabockar, inga åtal för cheferna. Kan det bero på att skjutningar ofta utförs av invandrare, medan arbetsplatsolyckor vanligen beror på bristande rutiner och slarvande företagsledningar? Sådant är inte lika kul att peka ut. Men för familjerna som drabbas är det nog lika hemskt oavsett hur ens barn eller förälder dog.
Och det blir inte bättre. När detta skrivs har det gått 19 veckor på året och 22 personer har redan dött i anslutning till sitt arbete, alltså mer än en person i veckan. Sannolikt slår vi förra årets dystra rekord.
Och ännu fler skadas. I januari i år blev till exempel en ung man klämd medan han arbetade på Volvos fabrik i Olofström. Han blev förd till sjukhus med livshotande skador.
De allra flesta händelser med dödlig utgång skulle ha kunnat förebyggas om rätt information, kunskap och skyddsåtgärder funnits på arbetsplatsen. Därför är det egentligen fel att tala om olyckor eftersom det kan ge bilden av något som inte går att förhindra.
Torsdagar i november är de värst drabbade dagarna, enligt statistik över dödsolyckor de senaste tio åren. Torsdag – slutet av arbetsveckan, man börjar bli trött. November – mörkt och halt. Men det går att påverka, kanske med bättre scheman, ordentliga skyddskläder, bättre belysning, seriös halkbekämpning, bättre rutiner.
Det yttersta ansvaret för arbetsmiljön har ni som är arbetsgivare.
För att förhindra att människor dör på er arbetsplats krävs att ni arbetar med er arbetsmiljö på ett systematiskt sätt. Det betyder att ni har ett bestämt sätt för hur arbetsmiljöarbetet ska gå till så att alla vet vem som ska göra vad, hur det ska göras och när.
Ta det ansvaret! Se till att bygga upp en arbetsmiljö där ingen blir sjuk, skadas eller dör av jobbet.
Här kan du läsa mer om hur man gör.
Kommentera