”Så länge vi inte har en jämn könsfördelning behövs det förändring”

Jessica Span, vd på Volvo cars, har av MRF och Wayke blivit utsedd till bilbranschens mäktigaste kvinna 2021.


Varmt grattis, hur känns det?

– Det är en ära och jag känner mig ödmjuk att få befinna mig bland dessa fantastiska ledare och branschkollegor.

Hur har din karriär sett ut?
– 1993–2003 hade jag olika tjänster på Saab. 2004 kom jag till GM i Tyskland och 2005 till Volvo Car Sverige. 2019 blev jag vd på Volvo Bil och i år blev jag vd för Volvo Car Sverige.

Vilken ledartyp är du och vad inspireras du av?
– Jag tror på ett transparent och involverande ledarskap och tycker det är viktigt att ha kul på jobbet. Jag inspireras och får energi av mina kollegor och av alla intressanta människor jag har förmånen att träffa genom mitt jobb.

Hur är det att vara kvinna på din position?
– Att vara i minoritet, vilket det sorgligt nog är att vara kvinna i en ledande position, är strukturellt alltid en nackdel. För mig personligen är det svårt att veta, jag har ju inget att jämföra med och vet inte om det skulle ha gått bättre eller sämre som man.

Vad vill du skicka med till andra kvinnor som vill slå sig in i en mansdominerad bransch?
– Jag vill hellre skicka med till män att de ska värna om förmågan att se kompetens i alla former den uppkommer, oavsett kön. Så länge vi inte har en jämn fördelning mellan könen i vår bransch behövs det förändring.

BOR: Göteborg
FAMILJ: Make och dotter
KÖR: Volvo S60 T8 Recharge
UR NOMINERINGARNA AV JESSICA: ”Hon har över tid visat att hon är den mest lämpade kandidaten. Hon är omtyckt och otroligt begåvad.”

Nella Bergström

One Comment

Christer Olsson

Stor grattis till en enastående och välförtjänt utnämning. Ett föredöme för både män och kvinnor. Bra jobbat och lycka till att behålla positionen 💐

Svara

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar