Onsdagsintervjun: ”Lastbilsbranschen är så intressant och rolig”

Ebba Bergbom Wallin är affärsområdesansvarig för elektromobilitet på Volvo Lastvagnar Sverige. Nyligen blev hon utsedd till mäktigast inom hållbarhet, och här är vår segerintervju med henne!

Du är mäktigast inom hållbarhet, vad innebär det för dig?
– Jag är jätteglad! Vi är ändå ganska många kvinnor men vill självklart bli flera. Att listan sprids är viktigt så att fler kan få upp ögonen för vår roliga bransch. För mig har kvinnliga förebilder varit viktiga, då jag blivit inspirerad av deras driv och utveckling. Det har också gjort mig nyfiken på nya arbetsområden och gjort att jag vågat ta mig an nya utmaningar.

Berätta om dig och din bakgrund!
– Jag studerade ekonomi på Handelshögskolan i Göteborg med inriktning entreprenörskap och innovation.  Under min studietid fick jag intresse för fordonsindustrin genom praktik hos Volvokoncernen i Bangalore, Indien. Det var en upplevelse där jag fick lära mig om produkterna, företagets kultur och insåg vikten av hållbarare transporter. När studietiden var slut sökte jag mig till fordonsindustrin. Genom ett globalt traineeprogram var jag på Volvo bussars elektromobilitetsavdelning. Det var häftigt att få ta del av den hållbarhetsomställning de var tidiga med att genomföra. När det sedan fanns möjlighet att vara med och driva samma omställning med Volvo lastvagnar var det en självklarhet att söka mig dit.

– Jag arbetar med vår hållbarhetsstrategi, håller ihop och driver försäljningen av elektriska fordon och tjänster i Sverige tillsammans med Volvos återförsäljare. Omställningen till elektrifieringen är mycket viktig, går snabbt och vi lär oss nytt för varje dag. Vi måste alla bidra för att uppnå klimatmålen för både vår och framtida generationers framtid och vi ser ett mycket stort intresse för hållbarhet där vi agerar som rådgivare för att våra kunder ska hitta den bästa lösningen.

Hur ser du på andelen kvinnor inom lastbil?
– Det är lite för få kvinnor som söker sig till lastbilsbranschen i dag. Det borde vara så många fler med tanke på hur intressant och rolig arbetsmiljön där. Gamla förutfattade meningar kan leva kvar om en konservativ bransch, vilket inte stämmer.

– Det är viktigt att arbeta med att öka alla aspekter av mångfald. Det finns forskning som visar att jämställdhet har positiv påverkan på företags resultat, för att inte tala om den trevligare och öppnare arbetsmiljö som skapas.

Vad gör ni för att få in fler kvinnor i branschen?
– Vi vill visa att det är en framtidsbransch för alla. Till exempel har vi anordnat tjejdagar där unga tjejer får prova på hur det skulle vara att arbeta i branschen. Vi har också satt upp tydliga globala mål om en fjärdedel kvinnliga chefer till 2025, och långsiktigt ska vi ha hälften kvinnliga chefer.

Bor: Lägenhet i centrala Göteborg
Familj: Gift
Kör: Kortare sträckor elcykel, annars Volvo XC40 hybrid

 

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar