Arkeologernas oväntade fynd: En röd 1932 MG J2

Arkeologerna var på jakt efter spår av stenåldersmänniskorna som byggde Stonehenge. I stället hittade man något helt oväntat – en röd sportbil.

Hela trakten runt Stonehenge i södra England är fylld av hundratals andra fornlämningar från sten- och bronsåldern. Så när militären skulle bygga ut sin bas några kilometer från stencirkeln, så lät man först arkeologer gräva ut området. Då gjorde man ett av sina märkligaste fynd någonsin; resterna av en röd 1932 MG J2. En rätt sällsynt modell som bara producerades i ca 2 000 exemplar. Man var så fascinerade av bilen att man grävde ut den precis som om det handlat om en forntida byggnad eller guldskatt. Arkeologerna vid Wessex Archaeology skapade till och med en avancerad 3D-modell av fyndet. I närheten av sportbilen gjorde man också en annan spännande upptäckt, rester av flera trästolpar som hade samma form som Stonehenge. – De här nio stolparna kan ha varit en tidig modell för hur man skulle placera stenarna i Stonehenge, säger arkeologen Si Cleggett vid Wessex Archaeology till tidningen The Guardian.

Länk 3D-modelle: https://sketchfab.com/models/3716227a03c94535a4f4257192565e0a?utm_medium=embed&utm_source=website&utm_campain=share-popup

Text Mikael Jägerbrand Foto Wessex Archaeology

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *