Biogaslastbilar rullar ut

I dagarna levereras de första tunga lastbilarna med flytande biogas i tankarna inom ramen för innovationsklustret Drive LBG. 187 lastbilar har fått stöd från projektet, framför allt Volvo men även Scania. Dessutom 10 långfärdsbussar från Scania.
Samtidigt kom besked om att ytterligare 28 lastbilar har beviljats stöd på sammanlagt 5,3 miljoner kronor.
– Pengar kan sökas för alla märken av åkare eller dem som söker. Vi skulle gärna se att fler märken blev representerade inom Drive LBG, säger projektledaren Johan Laurell.

Under våren 2018 beslutade regeringen att 200 miljoner kronor skulle avsättas för att upprätta ett innovationskluster för flytande biogas. Resultatet blev projektet Drive LBG som finansieras av Energimyndigheten, med Energigas Sverige som värdorganisation.
Hittills har stöd beviljats till fem produktionsanläggningar, fem tankstationer, två bunkringsstationer för fartyg, tio långfärdsbussar och totalt 197 lastbilar och bussar.

Det finns drygt elva miljoner kronor kvar att besluta om inom Drive LBG. Tanken är att pengarna ska användas till ytterligare fordon. Under vintern kommer ytterligare intresseanmälningar om LBG-lastbilar att ts in.
– Det här kommer att växla upp hela den svenska biogasmarknaden och hjälpa Sverige att nå målet om fossilfria transporter. Jag hoppas att Drive LBG och Sverige kan bli ett internationellt skyltfönster för ny LBG-teknik, säger Johan Laurell.


Volvos leasingbolag är ett av de företag som har fått stöd till inköp av lastbilar från det egna moderbolaget. Det innebär att det snart kommer att finnas 50 lastbilar som går på biogas att leasa i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Foto Volvo Lastvagnar.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *